Haiti, paradis într o ţară compromisă turistic jpeg

Haiti, paradis într-o ţară compromisă turistic

📁 Călătorii în istorie
Autor: Ciprian Enea

Printre catastrofe naturale, cutremure politice, oameni săraci și numeroși bolnavi de SIDA, Haiti ascunde un adevărat paradis tropical al vacanțelor. Labadee-o enclavă cumpărată de Royal Carribean de la guvernul local.

Arbori de mango și de migdale, nisip moale și alb, ape turcoaz ori o briză perfectă. Dacă n-ar fi Haiti, aș spune că mă aflu în paradis. Arată și te face să te simți ca-ntr-un veritabil Eden al vacanțelor. Însă Labadee, portul privat din nordul Hispaniolei (insulă împărțită teritorial între Republica Dominicană și Haiti), poate fi vizitat numai dacă ești pasager Royal Carribean.

În fiecare săptămână, câteva mii de turiști arși de soare, majoritatea americani, se înghesuie să coboare de pe luxoasele vase de croazieră care-i poartă prin Marea Caraibelor, într-una din cele mai paupere și nesigure țări din lume:Haiti. Recunoscută pentru sărăcie, instabilitate politică și, din 2010, pentru cutremurul devastator soldat cu mii de victime și pierderi uriașe, locul nu pare deloc o destinație tipică de vacanță. Însă lumea merge acolo pentru o zi de plajă cu turnee de volei, sailing și adrenalină pe unul dintre cele mai mari tobogane gonflabile din lume.

"Am ajuns în Puerto Rico?", m-a întrebat o tanti blondă, extrem de veselă și volubilă, genul clasic de american aflat în vacanță, ignorant, binedispus, chitit oricând să cumpere lucruri ieftine. "Nu, i-am răspuns amuzat, suntem în Haiti. Dar stați liniștită, doamnă, am mormăit în sinea mea. Alții au pățit-o și mai rău. În 1492 Columb a ancorat aici fiind convins că a ajuns în China".

Culmea e că Puerto Rico nu se afla pe lista celor șapte insule pe care Navigator of the Sea (vas Royal Carribean) le "călca" în croaziera respectivă. Well, încă un turist varză, m-am gândit, însă mai târziu am aflat de la Andrei, un chelner român angajat pe Navigator, că vaporul nostrum urma să acosteze în Puerto Rico săptămâna următoare.

Dar sejurul meu lua sfârșit cu două zile mai repede. "Mulți americani își cumpără sejururi care durează între două săptămâni și două luni. Pentru ei o croazieră în Caraibe e mai ieftină decât întreținerea cu toate costurile din țara lor. În plus au asigurate servicii de curățenie, entertainment și masă all-inclusive. Ca să nu mai vorbim de facilitățile de hotel de 5 stele, piscină, jacuzi, sală de sport, terenuri de volei și tenis, perete de escaladă etc."

Haiti nu mai este deloc ce-a fost în anii 1950-1970, când unii dintre cei mai bogați și faimoși oameni îl luau cu asalt pentru plajele minunate, peisajele de vis și apele calde. Pe vremea respectivă, turismul era principala sursă de venit a localnicilor. În anii 70, au avut loc o serie de violențe care au dus la haos politic, sărăcie și propagarea uneia dintre cele mai cumplite maladii:SIDA. Și, în ciuda stabilității relative de azi, turismul a căzut în desuetitudine.Dar în Labadee lucrurile stau cu totul altfel.

Aici am fost întâmpinați de atmosfera tropicală specifică insulelor din Marea Caraibelor:o formație compusă din patru instrumentiști și un vocalist lansa în aer ritmuri de soca, salsa și reggae. Bărbați cu tăvi încărcate cu cocktailuri multicolore făceau slalom prin mulțimea de turiști, invitându-i să guste Coco Loco, băutura pe care și-o asumau ca fiind haitiană. Iar femeile cu pielea neagră, ca abanosul și cu dinții albi, strălucitori, făceau codițe africane sau masaje specific. Oricum, eram înconjurat de călători obosiți, cu spatele "cocoșat" de atâta stat la plajă, tolănit pe șezlong, supt cocktailuri cu paiele lungi, înotat agale în apa mării ori răsfățat în jauzzi.

Unii haitieni pictează tablouri cu temă marină şi-şi expun lucrările pe toate crengile arborilor din jur

image

Ca atmosfera să fie deplină, la fiecare colt întâlneai câte o scândură de epavă, pe care scria "Welcome to Labadee", înscripție lângă care se holba la tine cu fața piratului Johnny Depp. Văzând atâta relaxare, exotism și confort în jur, m-am gândit că Royal Carribean n-a făcut deloc o afacere proastă cumpărând acest colt de rai. Auzisem că pentru fiecare turist adus aici guvernul Haitian primește 6 dolari. În plus aproape 500 de haitieni consideră că le-a pus Dumnezeu mâna-n cap, având salarii foarte mari pentru țara lor în urma serviciilor prestate către oaspeții de pe vasele de croazieră.

Unii dintre haitienii acceptați aici sunt artiștiști plastici în toată regula. Ei pictează live, în general tablouri cu temă marina, și-și expun lucrările viu colorate pe toate crengile aarborilor din jur. Niciodată n-am văzut o explozie de culoare picture atât de bine integrate în peisajul înconjurător. Pentru conformitate, am pus și-o poză...

Află mai multe informaţii despre atracţiile turistice din Haiti şi informaţii generale despre Labadee petvtravel.ro

Sejur Haiti de la 1685 dolari

Un sejur în perioada 6-13 iulie în Haiti costă aproximativ 1685 dolari de persoană, dacă îl planificaţi prin intermediul site-ului www.expedia.com Pachtul include biletul de avion și cazare la Hotel Taj International, de două stele superior, situat în Petionville, aproape de Piaţa Champs de Mars. Hotelul oferă restaurant, o piscină, precum şi tururi ghidate în împrejurimi. Aici o noapte de cazare costă de la 150 dolari/camera. Tarife mai mici sunt la Hotelul La Plaza unde o cameră costă de la 77 dolari/noapte.

Biletul de avion pentru plecare pe 5 iulie şi întoarcere pe 14 iulie costă de la 1160 dolari/pers. şi include taxele de aeroport. Se fac două escale la Londra şi la New York. Cum ajungeţi la destinaţie, descoperiţi muzica fantastică, pădurile tropicale şi bunătăţile locale:varietăţi de orez preparat cu fasole roşie sau neagră, crustacee şi salate cu felii mari de avocado. Majoritatea haitienilor preferă la masă un sos foarte condimentat, numit pikles. Deserturile includ prăjituri şi tarte, servite cu garnitură de ananas.

Țară semiaridă, climat tropical

Situată la est de Florida, în Marea Caraibelor, Haiti ocupă vestul insulei Hispaniola, estul aparținând unui alt paradis tropical, Republica Dominicană. La nord este scăldată de Oceanul Atlantic, iar în sud de Marea Caraibelor. Un lanţ muntos continuu acoperă 75% din suprafața sa, printre cele mai semeţe vârfuri numărându-se:Massif du Nord, Montagnes Noires, Chaine de Mateaux, Seirra de Neiba, Massif de la Hotte şi Massif de la Selle.

Haiti se caracterizează printr-un climat tropical, deşi ţara este, în general, semiaridă din cauza faptului că vânturile umede sunt oprite de munţi. Aproape 80% dintre locuitori au adoptat religia romano-catolică, în timp ce 16% sunt protestanţi.

Cea mai mare a populaţiei crede în practicile Voodoo. Haitienii au ca limbă oficială franceza, care este vorbită doar de 10% din populaţie;creola haitiană, derivată din franceză şi africană, reprezintă limba vorbită de tot poporul. Principalul grup etnic este reprezentat de africani-95% din populaţie, în timp ce mulatrii formează 4%. Printre minorităţi se află francezi, danezi, germani, sirieni, libanezi şi corsicani. Moneda oficială este Gourde (HTG), divizată în 100 centime. 10 HTG valorează aproximativ 24 de cenţi americani.

image