Groenlanda, un tărâm în alb şi verde jpeg

Groenlanda, un tărâm în alb şi verde

Groenlanda este cea mai mare insula de pe Pamant, caracterizata de dealuri, vietuitoare salbatice, un peisaj primordial, aer curat si inconjurata de o mare permanent inghetata sau racita de principalii curenti reci. In centrul tarii gheata are si 3km grosime. Nu este de mirare ca majoritatea populatiei este concentrata in zonele de coasta, fara gheata.Groenlanda este promisiunea unei aventuri si a experientelor de neuitat-noptile arctice ale iernii dau nastere unui amurg continuu mirific, iar in nordul indepartat este intuneric complet, iar cerul este inmuiat in stralucirea aurorei boreale. Zapada creeaza conditii excelente pentru excursii cu sanii trase de caini si croaziere printre multimea de fiorduri, iceberguri si insule. Groenlanda imbina cu succes tradutionalul cu modernul-dupa ce asistati la traditiile inuite va puteti intoarce in hotelurile comfortabile si calduroase.

Principalele atractii turistice

• Nuuk este una dintre cele mai mici capitale din lume, cu o populatie de aproximativ 15.000 locuitori. A fost intemeiata in 1728 de catre misionarul norvegian Hans Egede, fiind primul oras al Groenlandei. Fosta sa resedinta este acum receptia parlamentului. Orasul are pe fundal muntii Sermitsiaq si este o destinatie populara pentru vizitatori.• Una dintre atractiile majore ale capitalei este Muzeul National al Groenlandei, care adaposteste mumii ale unui grup de femei si copii care au murit in 1475. Muzeul se afla in partea cea mai veche a orasului, iar cladirea dateaza din 1728.• Ilulissat este o zona de dezvoltare a Groenlandei si poarta spre Disko Bay si intreaga tara. La inceput numit Jakobshavn, in onoarea fondatorului danez Jakob Sverin (1691-1753), numele Ilulissat (aizberg) este mai folosit in prezent. Sermermiut este o asezare situata la cativa kilometri sud-vest de oras si prezinta urme ale asezarilor din 2000 IHr. Ilulissat are cladiri moderne, dar si vechi si este inconjurat de un peisaj fascinant. Faimosul explorator Knud Rasmussen s-a nascut aici in 1879, iar casa in care a crescut a fost transformata in Muzeul Knud Rasmussen.• Vizitati Narsarsuaq si Qassiarsuk in sud, situate in zona locuita de vikingul Eric cel Rosu cu 1000 de ani in urma. S-au pastrat multe ruine din acea epoca.• Qaqortoq este cel mai mare oras din sudul Groenlandei si centrul administrativ al zonei. In piata situata aproape de port se afla cea mai veche fantana din tara, inconjurata de unele dintre cele mai bine pastrate cladiri, apartinand epocii coloniale.• Nanortalik este cel mai sudic oras la Groenlandei si este inconjurat de zgarie-nori, piscuri abrupte si stanci golase ce marginesc fiorduri.• Priviti balenele gigantice in Qeqertarsuaq, Aasiaat si Qasigiannguit.• Disko Bay este cea mai veche casa de lemn din Groenlanda, datand din 1734.• Ittoqqortoormiit este unul dintre cele mai tinere orase din Groenlanda si totodata cel mai izolat. Aici se afla cel mai mare fiord din lume, Scoresby Sund, precum si cel mai mare complex de fiorduri din lume, cu sase fiorduri. Zona este ideal apentru expeditii in caiac sau sanii trase de caini.

Gastronomie

Obiceiurile culinare ale Groenlandei sunt legate de obiceiurile vechii comunitati de vanatori. Vreme de genaratii, mamiferele marine, vanatul, pasarile si pestii au reprezentat principalele surse de hrana. Continutul mare de carne asigura energie pentru un stil de viata dur, in conditiile iernii arctice. Restaurantele din Groenlanda va ofera mancare traditionala, dar si un meniu international.

Istorie

Primele asezari europene in Groenlanda s-au intemeiat in secolul X. Se presupune ca aceste asezari se datoreaza lui Eric cel Rosu, fiul unei capetenii norvegiene, alungat din tara natala din cauza unei crime. Colonistii au acceptat suveranitatea norvegiana in jurul anului 1260, fapt ce a durat pana in momentul in care stilul de viata marginal al asezarilor a dus la colaps, in secolul XVI. Teritoriul a ramas apoi neocupat de europeni, pana cand Danemarca a preluat posesia in secolul XVIII.Groenlanda a devenit parte integranta a teritoriului danez in 1953. Un referendum din 1979 a aprobat autonomia interna in cadrul regatului Danemarcei (Copenhaga a pastrat controlul asupra apararii, politicii externe si chestiunilor legate de constitutie). Drept urmare, s-a constituit un nou parlament cu 21 de membri, care intre timp s-a extins la 31 de locuri. In referendumul din 1972 populatia a votat cu o mica majoritate pentru a parasi Comunitatea Europeana. Groenlanda este acum teritoriu de peste mari in asociere cu Uniunea Europeana. Alta sursa de conflict intre Groenlanda si Danemarca a fost prezenta unei instalatii militare radar apartinand SUA, in Thule in nord, fapt care ar putea dovedi viitoarea implicare intr-un sistem american de aparare contra rachetelor. In vreme ce majoritatea populatiei ar prefera inlaturarea sistemului, guvernul danez afirma ca este obligat de prevederile tratatului.

Informatii utile

Statut:Parte autonoma a DanemarceiCapitala:Nuuk (Godthab)Ora locala:GMT -3 in partea central-sudica, GMT -1 in est si GMT -4 in vestPrincipale limbi vorbite:groenlandeza, danezaMoneda:coroana daneza (DKK)=100 ore