Autor 14096 vizualizări


În arhipelag ţi se servesc ouă fierte cu pui întregi de raţă în ele şi tot aici bântuie cele mai multe cicloane şi trăieşte cea mai mare specie de vultur din lume, pasăre supranumită şi „mâncătoarea de maimuţe“.

Filipine este o ţară binecuvântată cu locuri incredibil de frumoase. Este un paradis tropical dotat cu plaje cu nisip alb şi munţi acoperiţi de păduri, un arhipelag ce numără peste 7.000 de insule, dintre care doar o parte reuşesc să atragă atenţia turiştilor.

În locurile nu foarte bătute de vizitatori, coastele stâncoase afişează nenumărate cascade ce se varsă în ocean, peşterile conţin peisaje bizare, care par mai degrabă extraterestre, iar comunităţile locale trăiesc ca pe vremea când încă nu fuseseră cucerite de spanioli.

Am avut ocazia să vizitez Manila, capitala Filipinelor, acum câţiva ani, iar experienţa mi s-a părut fabuloasă. În afară de trafic, îngrozitor de aglomerat, mi-a plăcut tot. Filipinezii sunt foarte prietenoşi, iar locul este încărcat de istorie şi de o mâncare... de nedescris în cuvinte.

Manila mi s-a părut cosmopolită şi cameleonică, cool şi contaminată de kitsch, în acelaşi timp, însă cu o poftă incredibilă de viaţă, gata să-i urnească şi pe cei mai obosiţi şi fără chef dintre vizitatori. Din păcate, capitala Filipinelor rămâne un oraş nu foarte căutat, nenumăratele sale atracţii nefiind puse în valoare. Iar amestecul cultural de influenţe malay, spaniole, americane, chineze şi arabe are nevoie de timp ca să fie apreciat pe deplin. Ca în multe alte oraşe în curs de dezvoltare, traficul este sufocant, sărăcia, omniprezentă, iar extinderea urbană, descurajantă. Turistul care-i îmbrăţişează însă haosul este răsplătit din plin.

Bucătăria filipineză, o adevărată tentaţie

Filipine este o ţară în care oamenii mănâncă foarte mult şi foarte bine. Mâncarea este variată, gustoasă şi de multe ori plină de păcate gastronomice. Sigur, aceasta nu este o definiţie corectă a bucătăriei filipineze, care diferă în funcţie de oraşe şi provincii. Dar, din ceea ce am văzut, filipinezii sunt înnebuniţi după orez şi carne de porc.

Ghidat de ideea că viaţa este prea scurtă şi convins că nu voi mai reveni prea curând pe aceste meleaguri, am plecat de acasă setat să încerc orice şi să nu ratez nimic pe parcursul micii mele escale în Manila. Când tipul de la recepţie mi-a recomandat să caut balut dacă vreau să plec din Manila cu ceva ce n-am mai făcut, am vrut să ştiu ce este. „Un ou de raţă", mi-a spus, făcându-mi cu ochiul... A trebuit să mă documentez serios, întrebând în stânga şi în dreapta, ca să aflu că oul conţine un embrion fertilizat destul de dezvoltat şi că se fierbe şi se mănâncă în această stare. Iar, la un moment dat, am întâlnit un bărbat cu un polistiren atârnat de piept pe care scria chiar balut.

Odată ce am încercat acest deliciu aflat în topul listei de alimente exotice filipineze, pot spune că experienţa a fost supra-exagerată de mass-media occidentale. După o primă muşcătură, gura ţi se umple de gustul de ou normal, după care limba intră în contact cu nişte oase moi, urmate de penele embrionului. Nu-i atât de rău, deşi ideea că mănânci oase, pene şi un embrion aproape dezvoltat poate fi dezgustătoare. Senzaţia mi-a fost descrisă de o localnică frumoasă, cu sânii mici şi forme suple, pe care am cunoscut-o la un salon de masaj.

Desigur, mâncarea filipineză nu înseamnă doar balut. În afară de aripioarele picante şi de porcul gătit dumnezeieşte, am încercat şi mi-au plăcut clătitele cu banane prăjite, acoperite cu mult zahăr, bilele prăjite de peşte, goale pe interior, sau intestinele prăjite.

În pur stil colonial

Una din atracţiile capitalei Manila este Fortul Intramuros. Numele în sine înseamnă „în interiorul zidurilor". E o fortăreaţă construită de spanioli în secolul al XVI-lea, un loc fermecător unde convieţuiesc mai multe clădiri vechi, de influenţă spaniolă. Cetatea de piatră are 64 de hectare, e fondată de iberici în 1571, a rezistat războaielor, dezastrelor naturale şi valurilor succesive de invadatori coloniali, fiind suportul şi... metafora Manilei.

În jurul Bisericii Quiapo, în fiecare vineri, oamenii se adună cu lumânări aprinse. Ca şi la noi, ghicitoarele te asaltează, dorind să-ţi contemple viaţa, iar vânzătorii ambulanţi încearcă disperaţi să-ţi vândă tot felul de mâncăruri ciudate.

M-am oprit apoi la o vilă în stil colonial, pentru un mic dejun cu brioşe cu unt şi cimbru, asortate cu ciocolată caldă spaniolă. Nu departe de biserică se află Piaţa Quiapo, un loc imens, pitoresc, colorat, de unde poţi cumpăra aproape tot ce există sub soare. Piramide de capete de pui, mormane de copite de porc, tot felul de alimente ciudate care se coc live, în faţa ta, deserturi presărate cu nucă de cocos colorată, bomboane cu aspect vechi, orez, cârnaţi şi tot felul de fructe şi legume tropicale...

În Golful Manila, turiştii au parte de cele mai frumoase apusuri. După căderea serii, viaţa devine incendiară, Manila transformându-se într-un imens club de noapte, cu petrecăreţi care se plimbă pe străzi în ritmuri electrice, căutând San
Miguel (cea mai bună bere locală) şi încercând Sisig (faţă de porc prăjită). Petrecerea se termină târziu, întotdeauna după răsăritul soarelui.

Preţuri

-un suc (0, 33 l)-de la 0, 5 dolari
-o cafea-de la 1, 9 dolari
-o sticlă cu apă (1, 5 l)-de la 0, 8 dolari
-o bere (0, 5 l)-0, 8 dolari
-un prânz-de la 15 dolari
-un kilometru la taxi-de la 0, 5 dolari
-turul capitalei Manila-de la 30 de dolari/persoană
-croazieră în Golful Manila la apus-de la 28 de dolari
-Turul Manila Ocean Park-de la 50 de dolari
-vizitarea Cartierului Chinezesc din Manila-de la 54 de dolari
-drumeţii pe craterul Muntelui Vulcan Pinatubo -de la 133 de dolari
-excursie la Cheile şi Cascadele Pagsanjan-de la 90 de dolari
-excursie la Valea Izvoarelor-de la 95 de dolari
-turul oraşului Tagaytay-de la 54 de dolari
-snorkeling în staţiunea Anilao-de la 100 de dolari
-vizită la Ocean Adventure din Golful Subic-de la 121 de dolari

Sejur Filipine, de la 1.790 de euro

Un sejur în Filipine costă în această perioadă de la 1.790 de euro de persoană. Preţul include transportul cu avionul, transporturile interne cu avionul Manila-Insula Boracay şi retur, taxele de aeroport pentru zboruri, turul de o jumătate de zi în Manila, opt nopţi de cazare la hoteluri de trei stele (St. Giles în Manila şi BW Boracay Tropics în Boracay), mic dejun pentru şapte zile şi taxele de intrare la obiectivele turistice. Detalii despre ofertă găsiţi pe www.besttourism.ro, tel. 031-226.33.25.

O altă opţiune pentru cazare şi transport  în Filipine este site-ul www.expedia.com, unde puteţi face rezervări. Preţurile pornesc de la 2.243 de euro de persoană pentru un pachet care include transportul cu avionul, taxele de aeroport şi opt nopţi de cazare la Hotelul Pan Pacific Manila de patru stele plus, aflat în centrul cartierului de shopping al oraşului, aproape de restaurante, baruri şi galerii de artă. Vacanţa începe cu un tur al capitalei Manila, cea mai fascinantă fiind partea veche, cu biserica San Augustin şi Catedrala Manila, de unde aveţi vederi panoramice asupra portului. Petreceţi şi câteva zile de relaxare pe însoritele plaje din Boracay, cea mai populară destinaţie a arhipelagului, ofertantă la capitolul sporturi nautice şi viaţă de noapte. Fascinant este şi Arhipeleagul Bacuit, cu o abundenţă de stânci dramatice, lagune şi plaje cu nisip alb, precum şi terasele de orez din nordul Insulei Luzon.

sursa:adevarul.ro

""