Dublin ul, pe urmele lui James Joyce, şi mai mult decât atât jpeg

Dublin-ul, pe urmele lui James Joyce, şi mai mult decât atât

Una din rutele interesante pe care le puteţi explora în Dublin este deopotrivă o felie de viaţă din creaţia unui scriitor, deschizător de drumuri, în anii 1920. Deşi născut, crescut şi educat în Dublin, James Joyce şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în străinătate. De la vârsta de douăzeci de ani, a repetat adesea că este “sătul de Dublin”. A trăit într-un exil autoimpus la Trieste, Zurich şi, în cele din urmă, la Paris, dar, cu toate acestea, oraşul natal rămâne scena centrală a celor mai mari lucrări literare ale sale.

Cărţile sale sunt descrieri vii, erudite şi comice ale acestui oraş atât de plin de caracter. Cea mai importantă lucrare a lui Joyce, Ulise, o piatră de hotar în literatura modernă, este o prezentare onestă a tuturor activităţilor umane. Cartea inspiră încă multe vizite la Dublin, descriind evenimentele unei singure zile, 16 iunie 1904, aşa cum sunt ele văzute de cele trei personaje principale – Stephen Dedalus, Molly şi Leopold Bloom, în timp ce trec prin diverse zone ale Dublinului.

Povestea începe la Martello Tower din Sandycove, în golful Dublin, ne prezintă casa Bloom, mai multe cârciumi, Biblioteca Naţională, o înmormântare şi nu se opreşte aici. Fanii lui Joyce sărbătoresc Bloomsday în Dublin în fiecare iunie, refăcând traseul şi bucurându-se de oraş şi de carte.

Dacă vă interesează să participaţi la un asemenea eveniment atunci trebuie să ştiţi că nu există o organizaţie oficială Bloomsday, dar în jurul datei de 16 iunie se organizează mai multe evenimente. Aşadar vă puteţi bucura din plin de ele dacă vă găsiţi în acea perioadă în oraş. Evenimentele descrise în Ulise se întind de la ora 8 până la ora 2 a doua zi de dimineaţă. Pentru cine vrea să vadă Dublinul câteva zile ar fi mai recomandat.

Ar fi bine să nu rataţi în această călătorie câteva pub-uri unde se bea Guinness. Lui Leopold Bloom îi plăcea berea Guinness, iar o oprire în Guinness Storehouse sau în zona Temple Bar, unde se află numeroase cârciumi, este mai mult decât impetuos necesară.

De asemenea Davy Byrnes Pub, de pe strada Duke, numarul 21, este prezent atât în Oamenii din Dublin cât şi în Ulise. Luaţi un sandwich cu brânză de aici şi un pahar cu vin, la fel ca Leopold Bloom. Pentru a vă apropia şi de autor ar fi bine să treceţi şi pe la Centrul James Joyce care organizează evenimente,   tururi, expoziţii pe tot parcursul anului, dar mai ales în săptămâna Bloomsday. De asemenea se organizează şi plimbări prin oraş în care se descriu relaţia autorului cu Dublinul său natal.

Ca şi în alte capitale europene ar fi bine să vă uitaţi din vreme după un traveller pass, care să vă permită accesul la nişte preţuri convenabile la cele mai multe puncte de atracţie.

Citeşte mai mult pe turismistoric.ro