Dubai, un emirat de Guiness Book jpeg

Dubai, un emirat de Guiness Book

📁 Patrimoniu
Autor: Ciprian Enea

Mallurile din Dubai adăpostesc pârtii de schi, terenuri de hochei, patinoare şi cel mai mare acvariu din lume, plin cu rechini şi alte 90 de specii marine. Burj Khalifa, cel mai înalt turn din lume (160 etaje), este un orăşel, compus din hoteluri, birouri, cabinete medicale, piscine, moschei, magazine şi restaurante.

De ceva timp mi-am făcut un obicei şi odată la câţiva ani merg în Dubai. În mod uimitor, emiratul acesta este de fiecare dată altul şi atracţiile sale turistice se modifică în ritm abracadabrant.

Acum vreo câţiva ani scriam într-un articol despre Mall of Emirates, faimosul centru comercial de un miliard de euro. Eram fascinat de pârtia de schi de 85 de metri înălţime din cadrul complexului, care sfida cele peste 40 de grade la umbră din afara geamurilor de sticlă. Mai bine de 1.000 de muncitori ridicaseră în inima deşertului cea mai modernă staţiune de schi „indoor" din întreaga lume. Acum această minune a ingineriei moderne pare dată uitării. Locul său a fost luat în atenţia turiştilor de Mall Dubai, un nou complex care abundă în superlative. Este considerat cel mai mare mall din Orientul Mijlociu, iar în interiorul său se află un imens teren de hochei şi, printre altele, cel mai mare acvariu acrilic din lume. Certificat Guinness Book! Imensul bazin adăposteşte 33.000 de animale din 90 de specii marine, inclusiv rechini de talie mare.

dubai4 0 jpg jpeg

Oraşul turnÎn faţa clădirii Mall Dubai sunt alte două noi minuni ale Orientului: „fântâna magică" şi Burj Khalifa. Prima oferă turiştilor un fascinant spectacol de muzică şi „dans al apei", printre flăcările ce potenţează efectele acustice şi vizuale. Burj Khalifa este la ora actuală cea mai înaltă clădire din lume, având 828 de metri. Construcţia abundă în recorduri. Imobilul are cele mai multe etaje (160), este dotat cu lifturi care se deplasează cu cea mai mare viteză (18 metri/secundă), iar piscina situată la etajul 76 este bazinul aflat la cea mai mare înălţime faţă de sol.

Finalizată în perioada crizei, mult mediatizata construcţie, care trebuia să se numească Burj Dubai, risca să intre în faliment şi să rămână neterminată. Atunci a intervenit financiar Khalifa bin Zayed Al Nahyan, preşedintele Emiratelor Arabe Unite. În onoarea sa, numele turnului a fost schimbat.În celebra clădire se află mai multe unităţi de cazare, printre care şi hotelul Armani, întins pe 15 etaje. Cu toate acestea, cel mai titrat hotel al Dubaiului rămâne „bătrânul" Burj Al Arab, înalt de 321 de metri. Clădirea se află pe o insulă artificială la 280 de metri de plaja golfului Persiei şi este unită cu Dubaiul printr-o cărăruie curbată care are capetele la aproape 90 de grade. Silueta hotelului seamănă cu pânza unei „dhow" (o ambarcaţiune arabă) şi a cărui umbră nu atinge niciodată plaja. Gurile rele spun că arhitectul italian, care a proiectat clădirea, i-a păcălit pe şeici, deoarece dintr-un anumit unghi, văzut de pe mare, conturul hotelului este în formă de cruce.O noapte de cazare într-unul din cele 202 apartamente ale Burj Al Arab costă în medie între 1.000 şi 6.000 de dolari, în funcţie de suprafaţa camerei şi de dotări. Cel mai scump apartament ajunge însă la 15.000 de dolari pe noapte.

dubai9 0 jpg jpeg

Parfum de condimente iuţiDubaiul are însă şi o altă faţă, tradiţională, care pe mine mă fascinează la fel de mult. Sunt zone care mai poartă încă parfumul acela de condimente iuţi şi vanilie, păstrat de pe vremea când oamenii locuiau în case cu grădini interioare care aveau ca element distinctiv coralul, iar colibele de la periferie erau acoperite cu frunze de palmieri. În primele locuiau neguţătorii persani, iar în cele din urmă pescarii beduini şi căutătorii de perle.

În locul acesta ce pare rămas cu două secole în urmă, adresele străzilor n-au nicio utilitate şi numele lor sunt oarecum anonime. Dacă cineva o să vă direcţioneze astfel: „Magazinul pe care-l căutaţi este în vila albă de lângă copacul cel mare, vizavi de Hotelul Avari", nu vă speriaţi. Cu siguranţă, şoferul de taxi o să ştie unde să vă lase.Preţuri în DubaiÎn celebrul Burj Al Arab consumaţia minimă obligatorie este de 73 de dolari de persoană, iar intrarea la Burj Khalifa costă 28 de dolari pentru persoanele de peste 13 ani. Berea la halbă costă 7 dolari, un suc-2 dolari, o masă la mall-minimum 14 dolari de persoană, iar un tricou inscripţionat-de la 10 dolari. Pentru un bilet de o zi la metrou veţi da 14 dolari, iar tariful la taxi este de 48 de cenţi pe kilometru. Preţul unui safari în deşert este de 87 de dolari pentru o persoană şi include, pe lângă plimbarea cu maşina, plimbare cu cămila, o cină tradiţională sau shisha.

Paradis al emigranţilor indieniSituat în Golful Persic, Dubaiul este al doilea ca mărime din cele şapte emirate care alcătuiesc statul Emiratelor Arabe Unite. Federaţia a luat naştere după retragerea britanică din 1971 şi are capitala la Abu Dhabi.Clima călduroasă, face ca perioada ideală pentru a vizita ţara să fie noiembrie-martie, când temperaturile nu sunt atât de ridicate. Populaţia emiratului este foarte cosmopolită, aici locuind între două şi trei milioane de locuitori. Dintre aceştia se pare că nativii reprezintă în jur de 15%. Restul au venit din mai multe ţări arabe, precum şi din Iran, China, Filipine, Indonezia şi Malaezia. Cel mai mare procent îl reprezintă indienii, undeva în jurul a 40%.Peste trei sferturi din populaţie este de religie musulmană. Limba oficială este araba, dar aproape toată lumea foloseşte engleza ca limbă secundară. Moneda naţională se numeşte dirham. Un euro este echivalentul a 5, 25 dirhami.