Casablanca jpeg

Casablanca

📁 Călătorii în istorie
Autor: Iulian Sîmbeteanu

Casablanca, celebru datorită filmului omonim cu Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman, este unul dintre cele mai mari oraşe din Africa reprezentând o ţintă predilectă pentru turiştii aflaţi în căutare de relaxare. Capitala economică a Marocului, cel mai modern şi liberal oraş al ţării, oferă numeroase posibilităţi de distracţie, de la plajele largi care mărginesc Atlanticul până la viaţa de noapte.

Casablanca este o metropolă modernă situată pe ţărmul oceanului Atlantic, cu o activitate economică intensă. Majoritatea clădirilor din centrul oraşului au fost construite în timpul dominaţiei franceze, în perioada 1912 – 1930, dar par mult mai vechi reflectând un stil arhitectonic unic care se regăseşte numai în Casablanca. Pentru a admira atmosfera unică a oraşului, vizitaţi bulevardul Mohammed V, Piaţa Mohammed V şi împrejurimile.

Cu toate că metropola nu are foarte multe obiective turistice, în comparaţie cu oraşele situate în interiorul Marocului, oferă destule locuri şi activităţi pentru a distra vizitatorii.

Posibilităţile de shopping în Casablanca sunt foarte variate, mergând de la bazaruri tradiţionale până la boutique-uri elegante. De asemenea, foarte căutate de turişti sunt şi băile turceşti, denumite de localnici hammams.

Obiective turistice

Principalele atracţii turistice ale oraşului sunt concentrate în zona de nord. Simbolul oraşului este Marea Moschee Hassan II, a cărei construcţie a fost finalizată în anul 1993, după eforturi financiare uriaşe şi după o imensă muncă artistică.

Edificiul a fost proiectat de arhitectul francez Michel Pinseau iar la realizarea sa au lucrat aproape 6.000 de meşteri artizani. Rezultatul acestor eforturi este una dintre cele mai mari şi frumoase moschei din lume. Lăcaşul de cult musulman este unul dintre puţinele deschise vizitatorilor de o altă religie. Cu o înălţime de peste 200 de metri, minaretul Moscheei Hassan II este cel mai înalt din lume, fiind şi cel mai înalt edificiu din Maroc.

Zona veche a metropolei se numeşte Medina, un mic oraş medieval înconjurat de ziduri care păstrează atmosfera veche a oraşelor arabe nord-africane, cu străduţe înguste şi întortocheate şi numeroase magazine tradiţionale.

Un alt obiectiv turistic căutat de turişti este Muzeul Evreiesc Marocan, singurul de acest fel din întreaga lume musulmană, fiind o dovadă a toleranţei caracteristice acestei ţări nord-africane. În muzeul găzduit de o clădire modernă situată în sudul oraşului sunt expuse cărţi, pergamente şi obiecte de cult antice ale evreilor marocani.

Plajele din Casablanca atrag anual zeci de mii de turişti. Acestea pot fi împărţite în două categorii, unele mai aglomerate, situate în zona Corniche, preferate de turişti pentru hotelurile, cafenelele şi cluburile de noapte situate în imediata vecinătate, şi altele mai puţin agitate situate în special în districtul Ain Diab.Dacă epuizaţi obiectivele turistice din Casablanca, în apropiere se află oraşul Rabat, capitala Marocului, care oferă numeroase atracţii culturale şi istorice.

Oraşul Casablanca are o climă mediteraneană cu influenţe oceanice, cu veri calde şi uscate şi ierni răcoroase. Datorită influenţei Oceanului Atlantic, temperaturile în Casablanca sunt mai moderate, atât vara cât şi iarna, în comparaţie cu interiorul ţării. În ceea ce priveşte vremea, oraşul poate fi vizitat pe tot parcursul anului, însă, ţineţi cont că iernile pot fi destul de răcoroase.

Majoritatea hotelurilor sunt situate în zona de nord a oraşului. În numeroasele restaurante din Casablanca veţi putea savura atât specialităţi internaţionale cât şi marocane, în general foarte picante. În Casablanca este indicat să evitaţi mâncarea comercializată de vânzătorii ambulanţi şi să consumaţi apă îmbuteliată.

Oraşul Casablanca este destul de accesibil românilor. Operatorii de turism din ţara noastră oferă numeroase sejururi la preţuri modice, începând chiar de la mai puţin de 300 de euro/persoană.

Moneda oficiala este dirhamul marocan (1 dirham=100 centime). Cărţile de credit sunt acceptate în majoritate hotelurilor şi restaurantelor. Pentru a efectua un schimb valutar este necesară legitimarea cu paşaportul. Pentru a comunica cu localnicii, limba franceză este mult mai utilă decât engleza.Oraşul Casablanca este destul de sigur, însă hoţii de buzunare nu lipsesc cu desăvârşire, mai ales noaptea. De asemenea, femeile ar trebui să fie îmbrăcate cât mai decent, pentru a evita hărţuirea. Un motiv serios de îngrijorare îl poate reprezenta terorismul, oraşul fiind ţinta a două atentate ale fundamentaliştilor în 2003 şi 2007.