Casa Memorială „Gheorghe Pop de Băsești” a reintrat în circuitul turistic jpeg

Casa Memorială „Gheorghe Pop de Băsești” a reintrat în circuitul turistic

📁 Muzeele României
Autor: Redacția

Conacul care a aparținut marelui om politic ardelean Gheorghe Pop de Băsești a reintrat în circuitul turistic în acest an în urma finalizărilor lucrărilor de restaurare. 

Proiectul de consolidare și dotare al casei memoriale a fost depus de primăria Comunei Băsești, județul Maramureș, la Comitetul Interministerial Centenar în 2018, primind o finanțare de peste 2,6 milioane lei. Prin încheierea lucrărilor de renovare , un important simbol al patrimoniului istoric , legat de viața marelui luptător pentru Unire, Gheorghe Pop de Băsești, din păcate o personalitate mai puțin cunoscută astăzi, a fost redat publicului.

Gheorghe Pop de Băsești (1835-1919) a condus mișcarea politică a românilor ardeleni reușind să se impună ca vicepreședinte, între 1881-1902 și apoi președinte al Partidului Național Român din Transilvania, 1902-1918. A fost ales deputat în parlamentul ungar de la Budapesta unde a reprezentat interesele românilor timp de nouă ani. Ca lider al mișcării memorandiste, a fost condamnat și închis împreună cu majoritatea semnatarilor documentului prin care se cerea împăratului Frantz-Josif recunoașterea drepturilor românilor și încetarea politicii de maghiarizare.

Semnatarii Memorandumului Transilvaniei de la 1892. Gheorghe Pop de Băseşti, al treilea din stânga, pe rândul de jos

Memorandum Transylvania jpg jpeg

La 1 Decembrie 1918, Gheorghe Pop de Băsești a fost președintele Adunării Naționale de la Alba Iulia care a declarat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României. 

Casa memorială este organizată în conacul care a aparținut marelui om politic, descendent al unei familii nobiliare. Casa a fost construită în anii 1885 - 1890, constituind timp de trei decenii un loc de întâlnire a multor personalități transilvănene: dr. Vasile Lucaciu, Vasile Goldiș, Ion Rațiu, Teodor Mihali și alții. Până în 1940 casa a fost locuită de fiica sa, Elena Pop Longin (1860 - 1940), cunoscută militantă feministă și de soțul ei, Francisc Hossu Longin. Naționalizată în 1948, a servit ca sediu CAP și magazie de cereale. Autoritățile comuniste au încercat chiar demolarea casei și au vrut să schimbe numele comuniei pentru a șterge memoria omului politic transilvănean, dar oamenii s-au împotrivit. Prin intervenția lui Dumitru Pop, marele folclorist, originar din Băsești, s-a reușit salvarea casei și transformarea ei în Muzeu Etnografic al Zonei Codru.

Casa Memoriala Gheorghe Pop de Basesti interior 1 jpeg jpeg
Casa Memoriala Gheorghe Pop de Basesti interior 2 jpeg jpeg

În perioada 1970 - 1976 s-au executat lucrări de reabilitare, organizarea muzeului făcându-se în etape. Sunt valorificate expozițional piese originale cu caracter istoric și memorial aparținând lui Gheorghe Pop de Băsești.

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș este implicat în acest amplu proiect care redă Băseștiului, Codrului, Maramureșului și Țării întregi, un muzeu memorial de referință națională, pe măsura excepționalei personalități a lui George Pop de Băsești.

Conform primarului comunei Băsești, dr. Ioan Călăuz, care este și președinte al Fundației Gheorghe Pop de Băsești, au fost aduse la Casa Memorială aproape toate piesele valoroase de la Muzeul Județean Maramureș și s-au achiziționat și alte piese de epocă. Primarul maramureșean, care e și președintele Fundației „George Pop de Băsești”, a precizat că există o colaborare fructuoasă cu muzeele județene din Sălaj, Cluj și Satu Mare, pentru a procura cât mai multe materiale și a recupera memoria unui personaj istoric atât de important. De asemenea, s-a finalizat un proiect foarte frumos cu un amfiteatru, scenă și toate dependințele, unde se vor desfășura toate evenimentele muzeale.