Buenos Aires jpeg

Buenos Aires

📁 Călătorii în istorie
Autor: Iulian Sîmbeteanu

Capitala Argentinei este locul în care tradiţiile europene se contopesc cu pasiunea sud-americană iar pe străzi se dansează tango 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Buenos Aires este adesea descris ca "Parisul Americii de Sud" sau "locul de naştere al tangoului". Poate că acesta sunt clişee, dar nu sunt departe de adevăr. Oraşul reprezintă una dinte cele mai căutate destinaţii de vacanţă din America de Sud, un loc incitant care îmbină cultura sud-americană cu tradiţiile europene aduse aici de imigranţii în majoritate spanioli şi italieni.

Dacă plănuiţi o vacanţă în Argentina nu uitaţi că atunci când în România este vară, în emisfera sudică este iarnă. La Buenos Aires, iarna (iunie-august) este răcoroasă şi ploioasă, deşi temperatura nu scade niciodată sub zero grade.

Vara (decembrie-februarie) este caniculară în timpul zilei. Însă nopţile răcoroase de vară sunt foarte plăcute. În această perioadă străzile sunt aglomerate până dimineaţa, noaptea fiind ideală pentru distracţie.

Primăvara (septembrie-noiembrie) şi toamna (martie-mai) când temperatura este moderată iar natura înverzeşte, respectiv, "rugineşte", reprezintă momentul ideal pentru a vizita oraşul.

[[nid:26580]]

Locuri de vizitat

Bueos Aires este o metropolă uriaşă având aproximativ 12 milioane de locuitori. A descoperi toate atracţiile oraşului într-o vacanţă de o săptămână sau chiar 10 zile este practic imposibil. Odată ajuns la Buenos Aires, puteţi vizita oraşul începând din Centru. "El Centro" este un termen generic care desemnează zona cartierelor San Nicolás şi Monserrat din inima oraşului. Aici veţi găsi numeroase baruri, restaurante, cafenele, teatre, practic tot ceea ce vă aşteptaţi să întâlniţi în centrul unui mare oraş.

Poate mult mai cunoscut decât "El Centro" este La Boca, cartierul clasei muncitoare din Buenos Aires. Majoritatea celor stabiliţi aici erau imigranţi din Genova, cartierul păstrând şi astăzi cu mândrie moştenirea italiană.

La Boca este poate cel mai bun loc pentru a mânca în Buenos Aires, aici puteţi savura specialităţi culinare italiene la preţuri "muncitoreşti". Cartierul este cunoscut în întreaga lume datorită echipei de fotbal Boca Juniors, clubul lui Diego Maradona. Dacă sunteţi pasionat de fotbal, în mod sigur nu veţi rata ocazia de a vizita stadionul echipei Boca Juniors, celebra arenă "La Bombonera" (foto jos).

San Telmo, cel mai vechi cartier din Buenos Aires, este de asemenea un loc ce nu trebuie ratat. Străzile pietruite vă vor conduce printre numeroase magazine de suveniruri, clădiri din secolul al XIX-lea, locuite cândva de cele mai importante personalităţi ale vremii, şi numeroase cluburi de tango care prind viaţă odată cu lăsarea serii.

Obiective turistice

Este foarte greu să decizi ce să vezi mai întâi în Buenos Aires, oraşul având numeroase locuri care atrag mii de turişti. Dacă ar fi să realizăm un top cinci obiective turistice am putea începe cu "Plaza de Mayo", locul de desfăşurare a numeroase evenimente care au marcat istoria ţării. Astăzi este locul preferat de desfăşurare a ceremoniilor oficiale şi a protestelor populare. Tot aici este sediul palatului prezidenţial "Casa Rosada".

De asemenea, vă recomandăm "Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires" (MALBA-unul dintre cele mai importante obiective culturale din oraş, gazdă a importante colecţii de artă latino-americană din ultimele două secole), parcul "Tres de Febrero" (aproape 100 de hectare de verdeaţă, într-o metropolă de 12 milioane de locuitori), muzeul Evita (dedicat celei mai controversate fiice a Argentinei, Eva Duarte de Peron, una dintre cele mai importante figuri din istoria ţării) şi Plaza Dorrego (a doua piaţă ca vechime din Buenos Aires, înconjurată de clădiri a căror arhitectură reflectă toate influenţele culturale care au modelat oraşul).

Aproape pentru orice buzunar

O vacanţă la Buenos Aires nu este pentru "orice buzunar", principalul impediment fiind transportul. Bineînţeles, nu există zboruri low cost până în America de Sud, aşa că un bilet de avion vă poate costa chiar şi 700-800 de euro/persoană, dus-întors.

Însă odată ajuns acolo, veţi descoperi cu adevărat un oraş pentru orice buzunar. Vă puteţi caza la unul dintre numeroasele hosteluri de la periferie, pentru mai puţin de echivalentul a 10 dolari pe zi (moneda naţională se numeşte peso, însă dolarul american este o valută folosită intens în Argentina) sau la hoteluri prestigioase de cinci stele precum Loi Suites Recoleta, Claridge, Ayres de Recoleta sau Continental. În aceste hoteluri, preţul unei camere duble porneşte chiar şi de la 100 de dolari, destul de puţin având în vedere că sunt hoteluri de cinci stele. Între aceste două extreme, există bineînţeles numeroase alte locuri de cazare.

Aceeaşi poveste se repetă şi în ceea ce priveşte mâncarea. În Buenos Aires există numeroase restaurante în care puteţi savura delicioasele specialităţi culinare locale, în special celebra carne de vită argentiniană, considerată cea mai bună din lume. Printre mâncărurile naţionale se numără:empanadas (un fel de colţunaşi);locro (ciorbă de porumb, fasole, carne, şuncă şi ceapă) chorizo (carnaţi de vită picanţi), tamales (o mâncare din carne, porumb, legume, învelită într-o frunză de porumb şi fiartă), Dulce de Leche (un desert făcut din lapte fierbinte, zahăr şi vanilie).

Printre cele mai faimoase restaurante cu specific argentinian din capitala ţării sunt Bar Uriarte, Casa Cruz, Jardín Japonés, Restó, Sucre şi Thymus. Dacă doriţi să mâncaţi aici trebuie să aveţi un portofel plin şi o rezervare făcută cu câteva zile, chiar şi o săptămână în avans.

Pentru a vă deplasa în interiorul oraşului puteţi alege între o reţea foarte densă de autobuze şi metrou (cel mai vechi din America de Sud, nu ajunge în fiecare colţ al oraşului dar vă conduce la cele mai importante obiective turistice). Dacă transportul în comun nu vă satisface, puteţi alege un taxi, sunt nenumărate în Buenos Aires, ieftine şi eficiente.