Bucureştiul altfel! Locuri pe care nu trebuie să le ratezi jpeg

Bucureştiul altfel! Locuri pe care nu trebuie să le ratezi

📁 Călătorii în istorie
Autor: Vlad Ignat

Bucureştiul poate fi un oraş frumos şi atractiv dacă ştii să îi observi adevăratele comori. Aglomeraţia, mizeria sau  graba cu care lucrurile se petrec aici ne fac pe toţi un pic mai reticenţi când vine vorba să ne mândrim cu capitala noastră. Dacă te opreşti puţin din agitaţia cotidiană a metropolei europene, vei descoperi un oraş cosmopolit, cu numeroase muzee, clădiri frumoase, magazine luxoase şi parcuri pline de viaţă.

Constatând lipsa unui ghid turistic serios al capitalei, editura Vremea a publicat anul trecut cartea Bucureşti – ghid turistic, istoric, artistic, lucrare necesară vizitatorilor oraşului şi, în aceeaşi măsură, locuitorilor săi, din ce în ce mai puţin conştienţi de valoarea istorică şi de frumuseţea urbei. Răsfoind acest ghid, jurnaliştii de la bucuresti.adevarul.ro au alcătuit împreună cu Silvia Cofescu, autoarea volumului, un top al celor mai interesante şi încarcate de valoare istorică locuri din Bucureşti.

Povestea Ateneului

Edificiu-simbol al culturii naţionale, Ateneul Roman, a fost construit în inima Bucureştilor în urmă cu 120 de ani (1886-1888). A devenit exponentul arhitectonic şi spiritual nu doar al Capitalei, ci al întregii naţiuni. Concepută de arhitectul francez Albert Galleron, clădirea este inspirată din vechile temple greceşti  şi, din 2004 este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, monument de arhitectură de grupă valorică A, de valoare naţională şi universală. Puţini bucureşteni stiu că Palatul Ateneului Român s-a clădit cu banii dintr-o subscripţie publică, în urma organizării unei loterii naţionale (500.000 de bilete în valoare de un leu). Apelul adresat cetăţenilor, suna ca o chemare populară, printr-un slogan destul de comic:“Daţi un leu pentru Ateneu!”. Ideea apelului s-a transformat la acele vremuri într-o lecţie de unitate, de trezire a conştiinţei naţionale.

image

Muzeul Ţăranului Român,   emblemă europeană

De văzut neapărat! Conţine în esenţă, totul despre noi, românii, mai bine decât am putea să o spunem în cuvinte. Spre deosebire de alte muzee din lume, fiecare sală devine un spaţiu viu, în care poţi respira atmosfera unei părţi din lumea satului românesc:şcoala, biserica, vatra casei. În 1996, a fost desemnat muzeul European al anului, distincţie acordată de European Museum Forum. De aproximativ 10 ani, instituţia de pe bulevardul Kisseleff pune la dispoziţia vizitatorilor Clubul Ţăranului Român unde se adună o bună parte a lumii boeme din Bucureşti. De asemenea, în cadrul muzeului mai puteţi găsi o librărie şi un cinematograf cu o selecţie foarte bună de filme.

Click pe turismistoric.ro pentru a vedea restul topului