Autor 8263 vizualizări


Atena este unul dintre oraşele Europei cu o bogată istorie. El a devenit centru de atracţie turistică datorită trectului istoric pe care îl are. Iată zece lucruri din cele mult mai multe care pot fi spuse despre istoria şi trecutul Atenei.

  1. Capitala Greciei a fost un oraş-stat protagonist al istoriei Greciei antice.
  2. După o fază arhaică sub regim monarhic, a urmat un sistem de guvernare aristocrat, care, la început, şi-a exercitat funcţiile de conducere prin intermediul arhonţilor.
  3. Atena cunoaşte între secolele VIII şi VI î.H. o perioadă de acute tensiuni sociale şi crize agrare, cu diferenţe foarte mari între cultivatori şi aristocraţia funciară şi o sărăcie răspândite.
  4. Democraţia ateniană, consolidată rapid, a suportat o răsturnare prin intervenţia nefericită din timpul revoltei ioniene. Dar a dobândit un rol de conducere pentru întreaga Grecie în timpul celor două războaie persane.
  5. În 477 î.H. a fost creată Liga de la Delos, care includea pe lângă Atena multe insule din Marea Egee şi oraşe de pe coasta Anatoliei şi Traciei, Atena dobândind hegemonia politico-economică a ligii.
  6. În secolul IV î.H. Atena şi-a redobândit vigoarea şi a desfăşurat o politică echilibrată, mai întâi sprijinind Teba, iar ulterior legându-se de puterea dorică.
  7. Sub dominaţia bizantină, în secolele VII-XII d. H., Atena a decăzut până la rolul de centru de provincie.
  8. Cucerită de latini în timpul celei de-a patra cruciade, din 1205, a fost sediul unui ducat, până la ocupaţia turcă.
  9. Rămâne sub otomani până în secolul al XIX-lea, fiin unul dintre centrele miscării de insurecţie  naţională greacă.
  10. În 1834 a fost proclamată capitala noului stat independent Grecia.

Ediția estivală a revistei Historia Digital pornește în căutarea vacanțelor pierdute. Ne oprim în Marsilia, Provence, Ravenna, Murano, Avignon, Strasbourg, Matera, Plovdiv, Sofia, Atena, Basel, Edinburgh, Amsterdam, Saint-Tropez, Paris și în multe alte locuri încărcate de istorie. Revista Historia Digital este disponibilă pe platforma paydemic.com.

 Cumpără Acum


 Cumpără Acum