Viaţa ca un triplu Axel jpeg

Viaţa ca un triplu Axel

📁 Recomandări de film
🗓️ 10 aprilie 2018

Tonya Harding este una dintre cele mai cunoscute patinatoare din istoria Americii – şi asta nu numai datorită succeselor din plan sportiv, ci mai cu seamă a greutăţilor pe care a trebuit să le înfrunte pentru a obţine laurii. I, Tonya depăşeşte barierele sportive – este un film despre abuz, obstacole, viaţă pur şi simplu. Din 30 martie, la cinematografele din toată ţara.

Tonya Harding, interpretată cu sensibilitate, forţă de către Margot Robbie, nu a cunoscut altă viaţă decât cea de pe gheaţă. În 1973, când avea numai 3 ani, mama ei a dus-o pentru prima dată la patinoar şi de atunci, zi de zi, s-a antrenat pentru a deveni cea mai bună. Drumul către glorie nu a fost uşor, adesea fiind judecată pentru hainele sărăcăcioase sau muzica neconvenţională pe care o alegea în competiţii. După ce a intrat în istorie drept prima patinatoare americană care a sărit un triplu Axel în competiţie, şi a doua sportivă din lume care a reuşit această performanţă, Tonya a ratat podiumul olimpic în 1992, la Albertville. A decis să încerce norocul şi doi ani mai târziu, ţintind un loc în echipa americană la Jocurile Olimpice de la Lillehammer – numai că totul se complică în momentul în care soţul ei o agresează fizic pe oponenta sa, Nancy Kerrigan, iar în jurul Tonyei se creează un adevărat scandal. De aici şi până la prăbuşirea carierei sale nu mai e decât un pas; vorba americanilor, „from hero to zero”. 

poster jpg jpeg

I, Tonya nu e nici pe departe o poveste despre o prinţesă a gheţii. Pe cât de convingătoare era pentru patine, pe atât de imperfectă era pentru cei din jur. Mama ei, o chelneriţă alcoolică, nu îi permitea niciun pas greşit – sau ceea ce considera ea greşit. A urmat soţul ei, care îi făcea viaţa de acasă un adevărat iad. Şi, nu în ultimult rând, presa, mereu prezentă, mereu critică. Filmul biografic I, Tonya a fost nominalizat la mai multe categorii ale Premiilor Oscar şi Globul de Aur, câştigând la începutul lunii martie Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar Allison Janney.