Vernisajul expoziției «Marea Unire  De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari» la Szeged jpeg

Vernisajul expoziției «Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari» la Szeged

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 28 februarie 2020

Expoziția „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari”, realizată de Muzeul Național Cotroceni, a fost vernisată joi, 27 februarie 2020, la Szeged, la inițiativa Filialei Seghedin a ICR Budapesta.

„Cei care vor trece pragul acestei expoziții în următoarele zile vor putea descoperi bogăția istoriei într-o fotografie. Interesul celor care au dat curs invitației noastre astăzi, la inaugurare, ne face să credem că peste 1500 de vizitatori vor putea descoperi, până pe 6 aprilie, istoria fiecărui exponat din totalul celor 30 prezentate”, a declarat directorul general al Muzeului Național Cotroceni, Liviu Jicman.

Expoziția, care poate fi vizitată gratuit până pe 6 aprilie (Piața Dugonics, nr. 2, 6720 Szeged), conține imagini de arhivă din patrimoniul Muzeului Național Cotroceni și reprezintă, din ipostază documentară, simboluri esențiale pentru descoperirea României moderne și a parcursului său european. Itinerarea acestui proiect expozițional al Muzeului Național Cotroceni, lansat în 2018 - anul Centenarului - a inclus până acum: Brașov, Iași, Galați, Constanța, Alba-Iulia, Tecuci, Râșnov, Chișinău, Riga, Vilnius, Istanbul, Baku, Roma, Sarajevo, Ljubljana, Bratislava, iar periplul său va continua, până la marcarea, în 2022, a 100 de ani de la ceremonia Încoronării din Octombrie 1922 de la Alba Iulia și București, informează un comunicat al Muzeului Național Cotroceni.

Evenimentul de deschidere a prilejuit și întâlnirea literară cu scriitorii Filip Florian și Dragomán Gyorgy, într-o discuție liberă despre impactul istoriei asupra romanului de ficțiune, din perspectiva a doi importanți scriitori contemporani din România și Ungaria, aceștia amintind în special de experiența lor ca autori ai romanelor “Zilele Regelui” (Filip Florian), respectiv “Rugul” (Drágoman Gyorgy).

Filip Florian este unul dintre scriitorii români contemporani care s-au bucurat de un imens succes la critica de specialitate, primul său roman, „Degete mici”(2005), fiind considerat cel mai bun debut scriitoricesc din România ultimului deceniu. După apariția romanului „Zilele Regelui” (2008), publicat în limba maghiară în 2009, la editura Magvető, traducerea Karácsonyi Zsolt, s-a vorbit despre o nouă estetică a romanului românesc contemporan.

Dragomán György este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori maghiari contemporani, romanele sale fiind preluate de importante edituri din străinătate. După romanul „Regele alb” (2005), care s-a bucurat de un succes internațional impresionant (publicat și în limba română la Editura Polirom, 2014), scriitorul maghiar a confirmat prin romanul „Rugul” (2014), publicat în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui.