Vernisaj "Cotroceni   Culorile Istoriei" jpeg

Vernisaj "Cotroceni - Culorile Istoriei"

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 17 ianuarie 2017

Muzeul Naţional Cotroceni în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din Bucureşti şi Studioul de Arte Plastice al Armatei, organizează joi, 19 ianuarie 2017, orele 18.00, în Spaţiile medievale, vernisajul expoziţiei de pictură contemporană "Cotroceni - Culorile Istoriei",  a artistului plastic Valentin Tănase.

Expoziţia este dedicată aniversărilor istorice din cursul anului 2017, precum împlinirea a 140 de ani de la cucerirea Independenţei de Stat a României, 100 de ani de la victoriile armatei române de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz sau împlinirea a 90 de ani de la trecerea în nefiinţă a regelui Ferdinand I al României, supranumit şi "Întregitorul".  

În cadrul expoziţiei vor putea fi admirate picturi reprezentând evenimente istorice marcante şi personalităţi ce au avut o contribuţie semnificativă la crearea României moderne şi al căror nume este legat de ansamblul de la Cotroceni.                 

Valentin Tănase a absolvit Institutului de Arte Plastice N. Grigorescu din Bucureşti, iar din 1981 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici. A participat la majoritatea manifestărilor expoziţionale de artă cu caracter municipal sau naţional, organizate de U.A.P din România. Între anii 1981-2014, a deschis 52 de expoziţii personale de pictură şi grafică în ţară dar şi în străinătate.

A realizat lucrări de pictură murală monumentală şi mozaic la sediul Ministerului Apărării, Muzeul Militar Naţional, Palatul C.E.C., Biserica Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, Biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena-Parcul Călăraşilor-Bucureşti, Palatul Primăriei Oradea şi la Cercul Militar Naţional. A realizat de asemenea lucrări de sculptură:busturi monumentale, basoreliefuri, compoziţii ronde-bosse, statui ecvestre, monumente de for public. Valentin Tănase este autorul tablourilor care ambientează Sala Alba-Iulia, Sala Mihai Eminescu şi Salonul Fondatorilor din Palatul Cercului Militar Naţional. Artistul a fost decorat în anul 2000, cu Ordinul naţional „Steaua României”, în 2014 cu medalia „Regele Mihai pentru fidelitate” şi în anul 2015 primeşte Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

 Expoziţia va fi deschisă în perioada 19 ianuarie-5 februarie 2017.