Un film care face lumină în istoria noastră recentă jpeg

Un film care face lumină în istoria noastră recentă

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția
🗓️ 13 decembrie 2012

Mâine intră în cinematografe docu-drama „Trei zile până la Crăciun“, film regizat de Radu Gabrea, după un scenariu de Grigore Cartianu.

Cu subtitlul „Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu“, documentarul reprezintă o cronică riguroasă, realizată pe baza mărturiilor şi a documentelor, a perioadei cuprinse între fuga cuplului dictatorial de pe acoperişul Comitetului Central, până la execuţia de la Târgovişte.

În rolul Elenei şi al lui Nicolae Ceauşescu joacă Victoria Cociaş şi Constantin Cojocaru. În partea de docu-dramă sunt inserate imagini de arhivă de la TVR (multe dintre ele inedite), care marchează temporal momentele fugii celor doi dictatori, şi scurte interviuri cu martori, cei care s-au intersectat cu Ceauşeştii în acele zile din decembrie ’89.

Alături de cei doi protagonişti, din distribuţie mai fac parte Costel Caşcaval, Mircea Rusu, Ion Grosu şi Daniel Popa, iar scenariul îi aparţine lui Grigore Cartianu, autorul volumului „Sfârşitul Ceauşeştilor“ care a stat la baza scenariului.

NEVOIA DE CLARIFICARERadu Gabrea a justificat abordarea acestui subiect prin faptul că publicul e interesat de aşa ceva (şi – a observat regizorul – „cea mai bună dovadă este faptul că volumele lui Grigore Cartianu s-au vândut în tiraje foarte mari“), dar şi pentru că este nevoie să se facă lumină în privinţa acelor evenimente:„Părerea mea e că încă nu s-a lămurit exact ce s-a întâmplat în acea perioadă din decembrie ’89. Până nu se va lămuri ce s-a întâmplat atunci, în România vor fi probleme. În Constituţie se spune că România de astăzi s-a născut la Revoluţia din 1989. Or, nu e în regulă dacă nu cunoaştem bine acest act de naştere a României de astăzi. Cred că fiecare dintre noi – în măsura în care poate – trebuie să elucideze măcar un aspect din acest adevăr“, este de părere Radu Gabrea.

Pe lângă volumele lui Grigore Cartianu despre Revoluţie, Gabrea a mărturisit că ceea ce l-a convins să facă acest film a fost cuplul celor doi actori care-i întruchipează pe Ceauşeşti – Victoria Cociaş şi Constantin Cojocaru – pe care i-a văzut într-o piesă de teatru ce a pus în scenă procesul celor doi dictatori.

Victoria Cociaş a declarat că i-a fost foarte greu să ia decizia să joace rolul Elenei Ceauşescu:„În decembrie ’89, şi eu mi-am dorit să moară Elena Ceauşescu, crezând tot ce se spunea la televizor. Deci am avut un sentiment de vinovăţie şi de aceea mi-a fost greu să iau decizia să joc personajul ei.“

Grigore Cartianu, scenaristul documentarului, consideră că „meritul acestui film este că decriptează o uriaşă minciună“. „Dacă vedeţi ce mesaje erau la televizor în momentele acelea, vă daţi seama ce diferenţă enormă era între ce se întâmpla în realitate şi ce se comunica la Bucureşti“, a adăugat Cartianu.

sursa:http://adevarul.ro/cultura/arte/un-film-facelumina-istoria-recenta-1_50c8b5c3596d720091f216bd/index.html