Un bust al mareșalului Alexandru Averescu, dezvelit în București jpeg

Un bust al mareșalului Alexandru Averescu, dezvelit în București

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 9 noiembrie 2018

Fundația ”Mareșal Alexandru Averescu” va organiza, duminică, 11 noiembrie, ora 13.00, un ceremonial militar și religios cu ocazia dezvelirii bustului mareșalului Averescu.

Evenimentul va avea loc pe bulevardul Mărăști, în rondul din fața bisericii Cașin, și va fi organizat în colaborare cu Primăria Municipiului București, Divizia 2 Infanterie ”Getica” și Arhivele Naționale Române.

Alexandru Averescu s-a născut la 9 martie 1859, în Ismail. Fiul al unui fost ofițer în armata țaristă, tânărul Averescu urmează inițial cursurile Seminarului Teologic din localitatea natală. Renunță însă după numai un an pentru a pleca la București și pentru a participa ca voluntar la Războiul de Independență. Dupa această experiență, Averescu decide să urmeze o carieră militară și astfel se înscrie la Şcoala Divizionară de la Mănăstirea Dealu. Urmează apoi cursurile Şcolii Superioare de Război din Torino, al cărei absolvent devine în 1886.

 La întoarcerea în țară, Alexandru Averescu va ocupa mai multe funcții importante în armata română, ajungând în martie 1907 ministru de război în guvernarul Sturdza. Din această poziție a avut dificila misiune de a reprima răscoala țărănească izbucnită în Moldova, fiind organizatorul a uneia dintre cele mai violente represiuni anti-țărănești din istoria României. Începând cu noimebrie 1911 va fi șef al Marelui Stat Major, pentru ca în 1912 să fie avansat la gradul de general de divizie. Faima pe care Alexandru Averescu a primit-o în istorie se leagă însă de marile victorii obținute de general în timpul Primului Război Mondial, în 1917, la Mărăști și Oituz.

În anii domniei lui Carol al II-lea, generalul Alexandru Averescu va fi avansat la gradul de mareșal, pentru recunoașterea meritelor sale.