Tradiţii, muzică şi ateliere meşteşugăreşti la Săpânţa jpeg

Tradiţii, muzică şi ateliere meşteşugăreşti la Săpânţa

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 7 august 2012

A treia ediţie a festivalului „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel" va avea loc anul acesta între 14 şi 20 august, în satele maramureşene Săpânţa şi Bârsana.

Organizatorii propun o „adunare interculturală de tradițiii țărănești", un melanj creativ de artiști străini, muzicanți locali și oameni obișnuiți care vor să se întoarcă pentru o vreme la viața simplă.

Pe parcursul celor şase zile, participanții se vor lepăda de obișnuințele urbane și vor trăi alături de săteni, implicându-se în treburile gospodărești.

Cine nu a pus vreodată mâna pe o coasă, nu a învârtit o roată de olar, n-a cioplit, n-a țesut și n-a făcut pâine și brânză în casă, acum are ocazia să învețe de la țărani cum se fac toate acestea.

image

În fiecare seară, după terminarea muncii la câmp, a activităţilor din gospodărie şi a celor meşteşugăreşti, muzicienii români şi străini invitaţi la Săpânţa se vor întâlni cu muzicanţii locali la şezătorile din sat.

Împreună vor împleti cântece şi dansuri arhaice şi vor improviza melodii noi pe fondul muzicii tradiţionale româneşti şi a celei din regiunea de provenienţă a fiecărui artist. Anul acesta, la festival participă muzicieni din România și din Iran.

Festivalul a debutat în anul 2010 la inițiativa lui Peter Hurley, un irlandez stabilit în România în 1993 și îndrăgostit de tradițiile și valorile autentice ale satului românesc, pe care și-a propus să le promoveze în cadrul acestui proiect.

„Proiectul dorește să transmită noilor generații cunoașterea, dorul, harul și înțelepciunea învățate din moș-strămoși. Unii au remarcat că străinii valorează satul românesc mai mult decât românii. E firesc așa. Bunicul nostru a murit demult. Al vostru este încă viu. Până nu se duce, nu aveți cum să conștientizați pierderea!", explică Peter Hurley.

Scopul festivalului este promovarea satelor din zona Maramureşului şi a tradiţiilor autentice, păstrate încă vii şi nealterate în această regiune.

Conceptul pe care a fost construit festivalul „Drumul Lung spre Cimitiurul Vesel" este ideea de drum, de periplu, pe care festivalul încearcă să îl abordeze ca pe o călătorie de cunoaştere, înţelegere, învăţare, regăsire a rădăcinilor.

Cât te costă să mergi la Săpânța

Călătorii interesați să participe la festival trebuie să ia în considerare următoarele costuri:

Cazare la gazdă:25 de lei pe zi, cu mic dejun inclusCazare la pensiune:45 de lei pe zi, cu mic dejun inclusPrânzul și cina oferite de organizatori:30 de lei pe ziBiletul de tren, de la București la Sighetu-Marmației costă 200 de lei dus.

Pentru detalii legate de participare, puteți consulta pagina webevenimentului.