The Revenant: Legenda lui Hugh Glass jpeg

The Revenant: Legenda lui Hugh Glass

📁 Recomandări de film
🗓️ 19 ianuarie 2016

Noul an îşi face debutul cu ecranizarea romanului omonim al  lui Michael Punke, apărut în 2002, bazat pe fapte reale. Regizorul  Alejandro González Iñárritu nu menajează spectatorii, prezentând cu agresivitate destinul unui om abandonat în sălbăticia iernii de către colegii lui.

Munţii Stâncoşi, o iarnă nemiloasă şi un cer infinit de gheaţă. Este mijlocul secolului al XIX-lea, mai exact 1823. Lângă râul Missouri, un grup de vânători şi-au stabilit tabăra, loc unde adăposteau blănurile obţinute de la animalele sălbatice. Aflat într-o expediţie, legendarul vânător, Hugh Glass, este atacat de o ursoaică ce îşi apăra puii. Lupta dintre ursul grizzly şi protagonist este definiţia perfectă a violenţei primitive, a brutalităţii în stare pură.  Pe jumătate mort, agonizând,  Glass este abandonat de către restul echipei. Trădat şi suferind în urma morţii fiului său, şi-a găsit motivarea pentru a supravieţui:răzbunarea.

Într-un decor apocaliptic, definit de o sălbăticie elementară, pelicula oferă începutul Americii moderne, dominat de către conflictul între civilizaţii. Ideea de bază pe care Iñárritu o subliniază este aceea că durerea este reală. Durerea fizică, dar şi durerea psihică. De asemenea, Leonardo DiCaprio face un rol de zile mari. Lupta fizică cu natura nemiloasă, şi cea interioară cu gândul răzbunării care îi mistuia gândurile i se citesc lui DiCaprio în fiecare mişcare, transformându-l într-un adevărat om al munţilor.

Regizorul ne oferă atât o lecţie de supravieţuire, cât şi portretul unui erou. „The Revenant” este pe buzele tuturor criticilor, filmul fiind nominalizat deja la trei categorii ale Premiilor Globului de Aur şi îşi croieşte vertiginos drum către Oscar. Dacă merită sau nu laurii, publicul din România poate concluziona începând cu data premierei, 22 ianuarie.

glasssss jpg jpeg

Adevăratul Hugh Glass si povestea sa

Hugh Glass, personajul interpretat de DiCaprio, a trăit cu adevărat pe meleagurile americane. S-a născut în 1780, în Pennsylvannia. Părinţii săi, irlandezi, au emigrat în America cu puţin timp înainte de naşterea acestuia. Pirat, vânător, comerciant cu blănuri, explorator, Glass a devenit legendar în cultura americană prin lecţia de supravieţuire, dar şi de răzbunare.

În 1816 a fost capturat de către un afacerist, Jean Lafitte, şi obligat să devină un hoţ al mărilor timp de doi ani. În cele din urmă el a reuşit să scape, înotând până la mal şi ajungând în Texas. Se spune că a petrecut un timp cu nativii americani din tribul Pawnee.

În 1822, generalul William Henry Ashley a publicat un anunţ în “Missouri Gazette and Public Advertiser” conform căruia recruta 100 de oameni pentru o expediţie în munţi, în căutare de blănuri. Aventura sa, pericolele prin care a trecut, şi sunt redate întocmai de către regizorul Iñárritu. Am alăturat o hartă pentru a vedea mai ușor cei aproximativ 300 de km parcurși de erou nostru.

wpdms nasa topo hugh glass route jpg jpeg

Adevăratul Hugh Glass, după ce reuşeşte să scape cu viaţă din celebra expediţie, moare 10 ani mai târziu, ucis de către membri tribului Arikara.