Teatrul de revista in interbelic jpeg

Teatrul de revista in interbelic

📁 Istoria Teatrului
Autor: Redacția
🗓️ 4 aprilie 2012

Fundatia Calea Victorieivainvita sambata, 21 aprilie, ora 11.00, sa povestim, intr-o atmosfera relaxata, despre frumoasa poveste a inceputurilor Teatrului de revista.

Teatrul de Revista „Constantin Tanase” isi aprinde luminile, in fiecare seara, pe Calea Victoriei. Alti actori, alti spectatori, aceleasi probleme, aceleasi naravuri, de cand e lumea si pamantul…

In primavara anului 1919, in ziua de 23 mai, la orele 11, pe locul unde functionase Gradina de vara Amicii Orbilor, de pe strada Academiei, a fost pusa piatra de temelie a Gradinii Carabus. A fost de fata multa lume buna:actori, ziaristi, prieteni. La inaugurare s-a baut vin negru si s-au ciocnit cupe de sampanie. Actorul Constantin Marculescu, de la Teatrul National, a desfasurat ceremonios un pergament de pe care a citit versurile scrise cu acest prilej de catre George Ranetti.

Se-intemeiaza Templul Comediei/ Si-or pune-ntaia piatra a temeliei/ Tanase, care-i un vestit ghidus/ Cu nasu-i lung, de-aici si pan-la Husi/ Si Grigorescu, negru ca un tus…/ De ce-l numisi tu Teatru “Carabus”/ O, nasule-arhitect care-l facusi ?/ Eu nu pricep – da-i treaba meseriei/ Iar eu-s doar gramaticul trepadus/ Ce-asterne azi pe luciul hartiei/ Mai alb ca florile de corcodus/ O slova ce-i menita vesniciei !

A urmat apoi ceremonialul introducerii „papirusului” intr-o sticla goala de sampanie si ingroparea acesteia la temelia scenei.

Cine au fost preferatii publicului si care au fost povestile lor, vesele sau triste, vom afla de la Mariana Radu.

Evenimentul va avea loc la sediul fundatiei – str. Caimatei 20, et. 3. Taxa de participare este de 30 de lei pentru adulti sau 25 pentru elevi si studenti. Daca doriti sa participati, va puteti inscrie la adresa contact@victoriei.ro.

Lector:Mariana Radu

Data:21 Aprilie 2012;Ora:11:00

Cost:30 lei;Cost studenti si pensionari:25 lei

Loc:Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO