Se lansează volumul de documente diplomatice româneşti "Foametea, piatiletka şi ferma colectivă din URSS" jpeg

Se lansează volumul de documente diplomatice româneşti "Foametea, piatiletka şi ferma colectivă din URSS"

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 26 octombrie 2011

Publicarea lucrării „Foametea, piatiletka şi ferma colectivă:documente diplomatice româneşti, 1926-1936” reprezintă un exerciţiu de recuperare a defazajului din mediul academic din România pe segmentul care acoperă perioada de formare şi consolidare a regimului stalinist. Documentele tematice inedite pe care le-a identificat Vadim Guzun în Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, acoperă cele trei politici esenţiale ale aşa-numitei „revoluţii staliniste de sus”-înfometarea în masă, planul cincinal (piatiletka) şi colectivizarea forţată a ţăranilor.

Rapoartele, analizele şi sintezele diplomaţiei de la Bucureşti relevă suficient de clar modul în care aceste instrumente politice au asigurat „modernizarea” imperiului sovietic. Rezultatul dramatic al experimentelor totalitare care fac obiectul volumului a constat în exterminarea a milioane de oameni nevinovaţi-model aplicat, într-o primă etapă, provinciilor româneşti anexate de Uniunea Sovietică, iar ulterior, României şi altor state europene.

Vadim Guzun este doctorand al Academiei Române, diplomat în Ministerul Român al Afacerilor Externe. Interesat de formarea regimului sovietic, relaţiile româno-sovietice şi politici de sovietizare, autorul a mai publicat studiul „Foametea din Ucraina în anii 1932-1933-„holodomor”-demersuri de recunoaștere la nivel național și internațional”, precum și volumul „Marea foamete sovietică”, sub egida Institutului „George Barițiu” din Cluj-Napoca.