Salonul Naţional de Artă Decorativă Cotroceni 2013, ed  XIV, itinerat la Chişinău jpeg

Salonul Naţional de Artă Decorativă Cotroceni 2013, ed. XIV, itinerat la Chişinău

Muzeul National Cotroceni itinerează la Chişinău, la invitaţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, în perioada 6 martie-5 aprilie 2014, cea de-a XIV-a ediţie a Salonului Naţional de Artă Decorativă Cotroceni 2013, manifestare intrată în tradiţia Muzeului Naţional Cotroceni.

Valoarea incontestabilă a ediţiei Salonului Naţional de Artă Decorativă de la Cotroceni, editia 2012 a creat oportunitatea stabilirii unui parteneriat între Muzeul Naţional Cotroceni şi Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, parteneriat care s-a concretizat prin itinerarea salonului la Chişinău, în luna iunie 2013. Continuând parteneriatul, şi Salonul Naţional de Artă Decorativă, Cotroceni, editia 2013, este itinerat la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, cu scopul de a promova arta contemporană românească, de a demonstra potenţialul creator al artiştilor decoratori şi de a coopta şi artişti decoratori din Republica Moldova.

În baza acestui parteneriat cultural, Muzeul Naţional Cotroceni va itinera la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, în cursul lunii iunie 2014 şi expoziţia Samuel Mützner, dedicată împlinirii a 130 de ani de la naşterea artistului. Astfel, lucrări de o mare valoare patrimonială vor putea fi admirate pentru prima data de publicul de la Chişinău, aducându-l, astfel, mai aproape de arta românească de la începutul secolului XX.Pe simeza Muzeului Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău sunt expuse lucrări din toate tehnicile artei decorative:tapiserie, imprimeuri textile, sticlă, ceramică, metal şi tehnici netradiţionale, designul vestimentar, forme artistice decorative din metal, ceramică şi sticlă, care au cunoscut în ultimele decenii o dezvoltare spectaculoasă în spaţiul artistic românesc.

Expoziţia este organizată în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Ambasada Republicii Moldova în România.

Expoziţia Salonul Naţional de Artă Decorativă Cotroceni 2013, ediţia a XIV-a reuneşte lucrările unui număr de 67 de artişti contemporani, atât artişti plastici renumiţi, cât şi tineri reprezentanţi ai artelor decorative din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Arad, Oradea, Alba Iulia, Deva, Ploieşti, Câmpina, Curtea de Argeş, Constanţa, Râmnicu Vâlcea, Târgu-Jiu, Suceava, Rădăuţi, Timişoara, Baia Mare, Beiuş şi din Republica Moldova.

Muzeul Naţional Cotroceni este singurul muzeu care organizează o asemenea manifestare la nivel naţional şi internaţional, principalul obiectiv, fiind acela de a promova arta contemporană românească şi de a valorifica potenţialul creator al artiştilor din România.

Expoziţia va fi deschisă la sediul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău, în perioada 6 martie-5 aprilie 2014.