Rusia şi enigmele ei jpeg

Rusia şi enigmele ei

📁 Carte
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 17 iulie 2013

Pentru Ceilalți, Rusia este și a fost întotdeauna un mare mister, o țară și o națiune care provoacă sentimente contradictorii, de la aversiune la admirație profundă:„Străinii au fost mereu surprinși de contradicțiile între care se zbate rusul. Au fost uimiți de pietatea lui, de accesele lui de blândețe, de generozitate, de detașarea cu care privește bunurile lumești. Pe de altă parte, au fost uimiți de brutalitatea lui, de accesele lui de cruzime, de lăcomia și tâlhăriile lui, de dezgustul său față de viață și de sine.”

Alain Besançon, unul dintre cei mai importanți specialiști francezi în domeniu, îndrăznește să scrie acest eseu, încercând să explice misterul rusesc, pe care străinii se străduiesc de trei secole să-l descifreze. Besançon analizează câteva din conceptele și ideile care definesc evoluția Rusiei și fără de care aceasta nu poate fi înțeleasă:Sfânta Rusie, Moscova ca a treia Romă, ideea de suflet rus sau Rusie eternă. Autorul prezintă istoria și evoluția acestor idei, în spatele cărora stă, de fapt, elementul esențial care definește și diferențiază Rusia:ortodoxia.

Eseul remarcabil al lui Alain Besançon face câțiva pași către înțelegerea Rusiei, față de care noi suntem mult mai apropiați (și nu doar geografic!) decât francezii, dar, pe de altă parte, demonstrează că, în fond, enigma rusească e mult mai complexă decât credem.

Sfânta RusieAutor:Alain BesançonEditura Humanitas;număr pagini:168;preț:22 lei