Rusia, mereu cu semnul întrebării jpeg

Rusia, mereu cu semnul întrebării

📁 Carte
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 21 noiembrie 2016

Înțelegerea Rusiei este un țel ambițios, dacă nu chiar intangibil, și pentru cei care cunosc îndeaproape spațiul rus, așa cum este Martin Sixsmith, specialist în limba și literatura rusă, fost corespondent BBC la Moscova. Unele întrebări par să nu-și găsească răspuns:Au rușii o predispoziție spre conducerea autocratică? Este posibilă guvernarea unui teritoriu atât de mare altfel decât cu o mână de fier? Sunt rușii captivi între aceste două opțiuni – renunțarea la libertăți vs renunțarea la imperiu?

Poate că da. În fond, cei o mie de ani de istorie rusă arată că fiecare încercare de reformă s-a soldat fie cu un eșec, fie cu un recul. Ultima oară s-a întâmplat acest lucru chiar la prăbușirea Uniunii Sovietice:speranța care începuse în 1991 și care promisese că va pune Rusia pe calea democrației a murit în nici zece ani. Până la începutul mileniului trei, Rusia a alunecat înapoi pe orbita autocrației.

Trecând prin toată istoria rusă, căutând răspunsuri în politică, în literatură sau în artă, cartea lui Martin Sixsmith evidențiază paradoxurile și zbuciumurile acestei țări, căutând „să afle de ce a fost urmată o cale, şi nu alta” și „ce anume ar fi fost necesar pentru a propulsa această puternică naţiune pe un drum complet diferit”.

Rusia. Un mileniu de istorie

Autor:Martin Sixsmith

Editura Humanitas;număr pagini:624;preț:59 lei

rusia jpeg jpeg