Revolta studenților de la Iași din 1987 jpeg

Revolta studenților de la Iași din 1987

Luni, 17 ianuarie 2014, în Aula Magna a Universității „Petre Andrei” din Iași, începând cu orele 12.00, Facultatea de Științe Politice a Universității „Petre Andrei” din Iași, Institutul de Studiere a Ideologiilor (ISI) și Revista Polis vor organiza dezbaterea "Revolta studenților de la Iași din 1987", al treilea aveniment din cadrul proiectului anual "După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est".

Pe 17 februarie 1987, studenții din centrul universitar Iași au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva condițiilor inacceptabile în care erau cazați în cămine. „Vrem lumină să-nvățăm / Și apă să ne spălăm” și „Nu intrăm în grote” au fost sloganurile ce s-au auzit pentru câteva ore pe străzile Iașului. Au urmat apoi represalii din partea autorităților și a unor cadre didactice implicate în menținerea ordinii, disciplinei și eticii socialiste în universități.

După 27 de ani, o parte dintre participanții la evenimentele de atunci vor vorbi despre ceea ce s-a întâmplat. Și-au anunțat prezența Prof. univ.dr. Ioan Agrigoroae (pe atunci Decan al Facultății de Istorie și Filosofie), Conf.univ.dr. Daniel Condurache (pe atunci cadru universitar, coordonator al presei studențești ieșene), Dumitru Buzatu (pe atunci student, acum Președinte al Consiliului Județean Vaslui) și Conf.univ.dr. Leonte Ivanov (pe atunci student, acum cadru didactic universitar la Facultatea de Litere a universității „Al. I. Cuza” Iași).

Dezbaterea va fi moderată de Prof.univ.dr. Doru Tompea – pe atunci lider al studenților, în prezent Rector al Universității „Petre Andrei” din Iași.