Războiele daco romane reconstituite pe platoul de lângă cetatea Costeşti jpeg

Războiele daco-romane reconstituite pe platoul de lângă cetatea Costeşti

📁 Dacia antică
Autor: Iulia Tudor
🗓️ 27 septembrie 2010

Prima ediţie a festivalului  "DacFest – Sub semnul lupului" a strâns în acelaşi loc bunul simţ, autenticul şi valorile adevărate. Deşi publicul nu a fost numeros, la Costeşti, lângă cea mai accesibilă cetate dacică din Munţii Orăştiei, spectacolul antichităţii şi-a spus din plin cuvântul.

Iconfoto jpeg

Hunedorenii au avut parte, în weekend, de un festival cu totul aparte. DacFest 2010 s-a dovedit a fi cu adevărat autentic. Din peisaj au lipsit cu desăvârşire berea, fumul de mici şi kitsch-ul. Locul lor  a fost luat de o paradă a costumelor militare antice, simularea unui conflict armat între daci şi romani şi mese autentice. Bătălia dintre Legiunea a Xlll –  Gemina şi daci a reprezentat punctul culminant al întregului eveniment.  Protagonişti au fost membrii Asociaţiei Terra Dacica Aeterna. Pentru că festivalul a fost dedicat dacilor, în cele din urmă lupta a fost câştigată de urmaşii lui Decebal.

Mâncare ca pe vremuriÎn timpul zilei de sâmbătă, 25 septembrie,   pe platoul de la Costeşti, pe Valea Grădiştei, meniul a inclus doar mâncăruri de sorginte dacică şi romană:balmoş, tocană de oaie, fiertura de grâu cu miere şi linte cu carne afumată.

image

Peisajul a fost întregit de standuri cu insigne şi simboluri antice. Chipurile lui Traian şi Decebal au fost la mare căutare. Exceptând spectacolele, vizitatorii au avut la dispoziţie şi alte căi de a-şi cunoaşte strămoşii. Au putut trage cu arcul, arunca suliţa şi chiar au avut ocazia să călărească.

Public redus, dar de calitateSeara de sâmbătă s-a încheiat cu ritualuri antice în jurul focului sacru şi muzică populară autentică. Ieri au fost programate excursii la cetăţile Costeşti, Blidaru şi Sarmizegetusa Regia. Întrucât anticul a fost adus în modern, la manifestare au putut fi întâlniţi chiar şi motocicliştii.

image
image

Deşi festivalul a adunat doar aproximativ 500 de spectatori, publicul s-a dovedit interesat cu adevărat de istorie şi antichitate.”Este cel mai tare festival pe care l-am văzut în ultimii ani. Mă bucur din suflet că nu m-am înecat cu fumul de mici şi nu a trebuit să mă lovesc la tot pasul de tot felul de prostii înşirate pe tarabe, chinezisme şi kitsch-uri”, a spus Alexndru Marin, un tânăr de 28 de ani, din Hunedoara.