Proiectul Cinecomunism aduce în faţa publicului din Iaşi filmul documentar „Afacerea Tănase  Leapşa pe murite” jpeg

Proiectul Cinecomunism aduce în faţa publicului din Iaşi filmul documentar „Afacerea Tănase. Leapşa pe murite”

📁 Recomandări de film
🗓️ 11 noiembrie 2013

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer organizează joi, 14 noiembrie, ora 17:30, în sala H1 a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, proiecţia filmului documentar Afacerea Tănase. Leapşa pe murite, în regia lui Ionuţ Teianu, reconstituirea unei senzaţionale afaceri de spionaj care a ținut prima pagină a presei pariziene în vara anului 1982.

Proiecţia se înscrie în seria de evenimente din cadrul proiectului Cinecomunism, demers ce își propune să prezinte publicului filme documentare care tratează problematica regimului comunist, precum și principalele producții cinematografice realizate în această perioadă, cu scopul înțelegerii și analizei acestui domeniu artistic considerat prioritar de propaganda oficială. Proiecțiile de film vor fi urmate de discuții cu istorici sau critici de film ce vor decripta mesajele politice subsumate textului vizual. Proiectul este gândit ca un festival itinerant şi se adresează unor categorii cât mai diverse de public.

În cadrul evenimentului de la Iaşi, va fi proiectat filmul Afacerea Tănase. Leapşa pemurite, regizat de Ionuţ Teianu, după un scenariu realizat de acesta, împreună cu Liviu Tofan. Virgil Tănase, pe care Securitatea l-a numit conspirativ Rebelul, a emigrat în Franţa în 1977 şi a fost, alături de Paul Goma, obiectul unei încercări de asasinare pusă la cale de către Securitate. Operaţiunea s-a transformat însă în cea mai spectaculoasă și mai sofisticată diversiune din perioada Războiului Rece în Europa, organizată de DST, serviciul francez de contrainformații, împotriva Securității lui Ceaușescu.

În cadrul evenimentului, vor avea intervenţii Liviu Tofan, unul din scenariştii filmului, Prof. Univ. Dr. Petronel Zahariuc, Decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, şi Conf. Univ. Dr. Lucian Leuştean, profesor în cadrul Catedrei de Istorie Contemporană a aceleiaşi facultăţi.

Despre Virgil Tănase

S-a născut la Galați în 1945, a urmat şcoala primară şi liceul în oraşul natal, iar apoi Facultatea de Limbi Romanice a Universităţii Bucureşti (1963-1969). În timpul facultăţii a fost exmatriculat timp de un an pentru referirile făcute la adresa lui Emil Cioran, în cadrul unei conferinţe a tinerilor scriitori. S-a înscris în 1970 la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, pe care l-a absolvit cinci ani mai târziu. A urmat în Franța în 1977, unde s-a asociat disidenței românești din exil și a protestat față de regimul politic de la București, fapt care i-a pricinuit retragerea cetăţeniei la finalul aceluiaşi an. Ca urmare a acțiunilor sale de protest, Virgil Tănase a devenit, alături de scriitorul Paul Goma, ținta unei încercări de asasinare coordonată de fosta Securitate. În 1981, la ordinul generalului Nicolae Pleșiță, Matei Pavel Haiducu a fost însărcinat să îndeplinească misiunea de asasinat, însă acesta a ales să se predea serviciului de contraspionaj francez.

După căderea regimului comunist, a lansat mai multe volume şi piese de teatru în ţară.