Proiect cultural la Brașov: războaie în Bastionul Țesătorilor jpeg

Proiect cultural la Brașov: războaie în Bastionul Țesătorilor

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redcatia
🗓️ 14 iulie 2016

Proiectul cultural „Războaie în Bastionul Ţesătorilor”, desfășurat în perioada iulie-octombrie 2016 la Brașov și Sibiu, îşi propune aducerea în atenţie a unui element de patrimoniu imaterial, străvechea tehnică a ţesutului la război, prin transcederea acesteia în lucrări de artă contemporană.

Meşteşugurile reprezintă o parte importantă a patrimoniului cultural imaterial. Meşteşugul de prelucrare a fibrelor textile din Țara Bârsei, în special din zona Branului, păstrează tehnici străvechi, consemnate de cercetări etnografice.

Prelucrarea lânii şi a fibrelor textile vegetale a constituit o îndeletnicire casnică importantă în cadrul economiei autarhice specifice satului brănean de altădată. Meşteşugul ţesutului a fost practicat în toate satele Branului, atât pentru realizarea textilelor de uz gospodăresc şi pentru amenajarea interiorului, cu funcţie utilitară (ţesăturile pentru pat) şi cu funcţie decorativă (scoarţe, covoare, ştergare), cât şi pentru confecţionarea pieselor de port.

Primul țesător din Țara Bârsei a fost atestat documentar în Brașov, în anul 1343, iar breasla  țesătorilor sași este amintită în anul 1498. La sfârșitul secolului al XVII-lea și meșteșugarilor români care se îndeletniceau cu țesutul traistelor li se acordă statut de breaslă din partea Magistratului Brașovului, iar în 1772, negustorii Constantin Geanli și frații Constantin și Ion Boghici înființează prima manufactură de vopsit postavul din regiune.

Din breasla țesătorilor făceau parte perpetarii, postăvarii (foloseau ca unelte războaiele de țesut manuale late),  tunzătorii de postav (uneltele lor erau foarfece de dimensiuni mari),  pânzarii (care foloseau războaie de țesut înguste) și țesătorii de lână.

Pentru materia primă din care sunt confecționate țesăturile se disting două categorii:țesăturile din fibre animale (lână, specifică zonei Branului, păr de capră) și cele din fibre vegetale (cânepă, in, bumbac, mătase vegetală, borangic).

Activitățile din cadrul proiectului „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” vor fi organizarea a două ateliere creative, crearea unei expoziții itinerante, documentarea prin intermediul unui film de tip tutorial („cum se face”) și deschiderea unei arhive fotografice.

Creatorii contemporani vor fi susţinuţi de țesătoare pentru a-și pune în practică viziunea proprie asupra tematicii. Atelierele se desfășoară în Bastionul Țesătorilor din Brașov, în echipe de câte șase (3 artiști, 3 artizani), timp de 9 zile, în luna iulie 2016, astfel:11-19 și 20-28 iulie.

Lucrările finale vor rămâne în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie Brașov.