Povestea fascinantă a Dunării  «Fluviul imperiilor», văzut de un jurnalist rus jpeg

Povestea fascinantă a Dunării. «Fluviul imperiilor», văzut de un jurnalist rus

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 23 martie 2017

Pe parcursul celor trei mii de kilometri de la izvoare până la vărsare, Dunărea trece pe teritoriul a zece state, cu limbi și obiceiuri din cele mai diverse. 

Jurnalistul rus Andrei Șarîi spune povestea fascinanta a acestui fluviu în cartea ”Dunărea. Fluviul imperiilor”, publicată recent în traducere românească, la editura Polirom.

Într-o oarecare măsură, «Dunărea. Fluviul imperiilor» este pentru mine bilanțul celor 30 de ani de jurnalism, , al celor 20 de ani de viață în Europa Centrală și al cleor 15 ani de activitate literară. Cartea... este prima ediție într-o limbă străină. Mă bucur sincer că este în limba română, pentru că România este principala țară dunăreană, fie și numai din punct de vedere al numărului de kilometri de țărm”, mărturisește jurnalistul rus.

Dunarea Fluviul imperiilor jpg jpeg

Șarîi îmbină analiza proceselor politice și a evenimentelor istorice petrecute pe malurile lui cu note biografice, scene din viata de zi cu zi a popoarelor dunărene, impresii personale din călătoriile sale de-a lungul Dunării, inclusiv un capitol extins despre România.  

”Am avut ocazia să vizitez România de șapte sau opt ori și de fiecare dată țara voastră mi s-a dezvăluit în alt mod... Studiul zonei dunărene a României, începând cu gigantica hidrocentrală de la Porțile de Fier și până la nesfârșitele bălți ale Tulcei și Sulinei, a îmbogățit imaginea pe care mi-o făcusem despre țara voastră”, mai spune Șarîi.  

Cum a construit arhitectul roman Apollodor celebrul sau pod? Cum au apărut pe malurile Dunării un lagăr de exterminare nazist și un oraș metalurgic stalinist? Ce efecte a avut construcția impozantelor Porți de Fier?  

La aceste întrebări și la multe altele răspunde Andrei Șarîi în cartea sa, în care regii și episcopii medievali, filosofii și generalii din secolele trecute se întâlnesc cu contemporanii noștri: politicieni, istorici, arheologi, ecologiști, artiști sau pescari ce trăiesc pe malurile marelui fluviu.