„Portretele lui Emil Cioran” expuse în premieră la Biblioteca Națională a României jpeg

„Portretele lui Emil Cioran” expuse în premieră la Biblioteca Națională a României

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Olimpia Copăcenaru
🗓️ 22 septembrie 2015

Biblioteca Națională a României va găzdui, în perioada 15 septembrie-31 octombrie 2015, în premieră la nivel mondial, expoziția „Portretele lui Emil Cioran”, alcătuită din fotografii realizate de către artistul Rogelio Cuéllar în iarna anului 1990. Evenimentul aniversează împlinirea a 80 de ani de legături diplomatice între statul român și cel mexican. 

Expoziția cuprinde 87 de imagini alb-negru realizate la Paris, în apartamentul filosofului român stabilit în Franța, pe atunci în vârstă de 79 de ani, înfățișându-l pe acesta în diferite ipostaze, în timp ce scrie, citește sau discută cu soția sa, Simone Boué. Rogelio Cuéllar va dona una dintre fotografii Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, în timp ce trei foi de negativ vor fi oferite Ambasadei Mexicului.

Artistul, Rogelio Cuéllar, este un cunoscut jurnalist mexican, devenit celebru pentru portretele sale făcute unei serii de personalități din domeniul literaturii sau artelor, precum scriitorii Jorge Luis Borges, Gabriel García Márquez, Octavio Paz, Mario Vargas Llosa sau sculptorul Antoni Tàpies, incluse în albumul „El rostro de las letras” („Chipul literelor”) ce va fi lansat la București.

Seria evenimentelor organizate de Ambasada Mexicului continuă la Biblioteca Națională a României, prin expunerea colecției personale a ambasadorului Agustin Gutiérrez Canet, incluzând  gravuri, litografii și cărți, reunite sub titlul „Mexicul văzut de Europa”. De asemenea, scriitorul Francisco Prieto va susține două conferințe privind impactul ideilor lui Emil Cioran și Mircea Eliade asupra vieții culturale din America Latină.

Sursa:Mediafax