Podul Mogoşoaiei  Povestea unei străzi jpeg

Podul Mogoşoaiei. Povestea unei străzi

📁 Carte
🗓️ 14 iulie 2014

În curând, la Editura Humanitas va fi publicat volumul „Podul Mogoşoaiei. Povestea unei străzi", de Gheorghe Crutzescu. Cartea ilustrată ne va introduce în istoria uneia dintre cele mai cunoscute străzi din București:Calea Victoriei de astăzi a fost cândva cunoscută sub numele de Podul Mogoșoaiei;a fost perioada ei de glorie, când era inima Bucureștiului, cel mai renumit loc de promenadă și locul în care te puteai întâlni cu toată lumea bună a Capitalei.

„După vremuri, i s-a spus într-atâtea feluri vechiului drum:uliţă, pod, cale, parcă ar fi avut nevoie de nume sau poreclă, el, starostele străzilor, care de două veacuri săpâneşte oraşul! (...) E o cafenea şi un salon, o plimbare publică şi o piaţă de flori, o tribună şi un galantar. E vie ca praful de puşcă. O vorbă şoptită la Capşa e auzită într-o clipă la Capul Podului. (...) E bizantină şi apuseană, trândavă şi vioaie, zâmbitoare şi posomorâtă, dornică de schimbări şi înfiptă în trecut. (...) De-a lungul ei, fără orânduială, aproape fără rost, se înşiră palate şi magherniţe, case de ţară şi zgârie-nori, curţi şi grădini, morminte şi biserici. Nu-i stradă pe lume mai chinuită, mai muncită, mai mişcătoare în silinţele ei de a face din atâtea contraste puţintică armonie. Şi poate nu-i stradă care să închege în atare măsură gândurile unui popor. Podul Mogoşoaiei e plămădit cu sufletul nostru.“

Diplomat de carieră, GHEORGHE CRUTZESCU se naşte în Bucureşti, în 1890. După absolvirea Liceului Sf. Sava, urmează studii de drept la Paris, dar îşi ia licenţa la Universitatea din Bucureşti. În 1918, în urma unui examen, este angajat la Ministerul Afacerilor Străine, începându-şi astfel cariera diplomatică.