Plângeri anonime din dictatura comunistă jpeg

Plângeri anonime din dictatura comunistă

📁 Carte
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 16 martie 2015

„Sînt una din milioanele de victime ale degenerării vieții românești sub tirania și inconștiența unui regim nemaicunoscut în Europa. Sînt unul din martorii deznădăjduiți, încă tăcuți, ai unei epoci amintind de aceea a fierului, ai unui comunism primitiv, efectul unei misterioase moșteniri culturale și, mai ales, istorice descoperită la Scornicești”.

Aceasta este una dintre numeroasele mărturii pe care românii din anii ’80 le-au făcut despre țara lor prin singurul mijloc prin care se mai puteau exprima liberi:scrisorile trimise, sub anonimat, la Europa Liberă. 

Editura Polirom publică al doilea volum al seriei Scrisori către Radio Europa Liberă, selectând cele mai însemnate dintre epistolele trimise la München în anii 1986-1989. În perioada în care în celelalte țări ale blocului sovietic, începând chiar cu URSS, se iveau primele semne ale schimbării, România rămânea încă izolată între zidurile ridicate de Ceaușescu. Scrisorile trimise către Europa Liberă surprind realitatea dezolantă a acelor ani și nemulțumurile tot mai mari ale românilor față de condițiile de viață ce li se impuneau. Tabloul pe care scrisorile îl conturează, în tonuri negre, e despre cozi, frig și lipsuri, despre foame, frică și propagandă;în alte cuvinte, despre Epoca de Aur. 

Scrisori către Radio Europa Liberă. Vol II.:1986-1989

Editori:Gabriel Andreescu, Mihnea Berindei

Editura Polirom;număr pagini:448;preț:34, 95 lei

coperta1 3 2 1 1 jpg jpeg