Pipa lui Avram Iancu, ciubuce ale boierilor şi alte obicete inedite, într o expoziţie despre fumat la Cluj jpeg

Pipa lui Avram Iancu, ciubuce ale boierilor şi alte obicete inedite, într-o expoziţie despre fumat la Cluj

Expoziţia „Patimă şi viciu, artă şi fum” şi albumul „O istorie ilustrată a fumatului în România” vor fi lansate în data de 6 martie, de la ora 13.00, la Galleria Laterallia a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.

Expoziţia cuprinde aproximativ 150 de fotografii într-o panoplie fascinantă a obiectelor şi tabieturilor fumatului. Este o altfel de istorie a unui obicei controversat povestită prin intermediul imaginii.

„Iniţiativa noastră este prima care prezintă arta declanşată de acest viciu care bântuie de secole viaţa românilor. De la boierii care nu se puteau dezlipi de ciubucele lor uriaşe cu tutnul turcesc de cea mai bună calitate, la ţăranii care fumau tutunul din producţia proprie, regii României, fumători cu toţii, mari personalităţi ale culturii române ”cu fumuri”, cutii luxoase de tutun, dar şi tigaretele comuniste care au făcut istorie (Snagov, Mărăşeşti, Carpaţi… fără filtru, etc.), totul alături de cele mai elegante lulele, însoţite de cele mai rafinate tabieturi”, au explicat organizatorii.

Reclame din perioada interbelică la ţigarete pentru femei, reclame la ţigări denicotinizate din anii `30, celebrele ţigări Regale devenite peste noapte Republicane, brichete în formă de carte de rugăciuni, sau tabachere pentru prizat tabac au creat o întreagă cultură paralelă marii industrii a tutunului.

„Sub dictonul “Fumatori din toate tarile, lasati-va!” vom admira imagini cu obiecte inedite:de la ciubuce ale boierilor, lungi de peste un metru, pipa lui Avram Iancu, reclame interbelice la tigarete pentru femei, cosmetice pentru fumatori din perioada interbelica, tabachere ale regilor Romaniei, lideri comunisti surprinsi fumand, brichete confectionate manual in timpul razboiului si alte piese care fac deliciul privitorilor, fie ei fumatori sau nefumatori”, au mai completat organizatorii.

Departe de a se constitui într-un demers pentru promovarea fumatului şi a fumătorilor, expoziţia şi albumul sunt instrumente care pune în lumină arta declanşată de acest viciu. Povestea sorbitului de tabac îi captivează atât pe fumători cât şi pe nefumători prin gustul fascinant al lucrului interzis şi al dichisului rafinat.

Sursa:http://www.buzznews.ro

Piesele prezentate aici fac parte din patrimoniul unor muzee şi din colecţii particulare şi sunt adunate pentru prima dată într-o formă inedită. O panolie a obiectelor impregnate cu un fin şi misterios parfum de tabac.

Coordonatorii expoziţiei sunt Ancuţa Lăcrămioara Chiş şi Ucu Bodiceanu.