Patru manuscrise rare, expuse la Biblioteca Academiei, de Ziua Limbii Române jpeg

Patru manuscrise rare, expuse la Biblioteca Academiei, de Ziua Limbii Române

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 30 august 2018

Patru manuscrise rare, considerate printre cele mai vechi texte românești, vor fi expuse vineri, între orele 8.00 și 13.00, în Cupola de Sticlă a Bibliotecii Academiei, pentru a sărbători Ziua Limbii Române.

Monumente ale limbii române, reprezentând primele traduceri ale Psaltirii și Faptelor Apostolilor, manuscrisele fac parte din colecția Serviciului de Manuscrise - Carte Rară al Bibliotecii Academiei Române și sunt prezentate publicului pentru a celebra astfel Ziua Limbii Române, informează un comunicat al Academiei Române.

Documentele expuse sunt: ”Psaltirea Hurmuzachi”, ”Psaltirea Voronețeană”, ”Psaltirea Scheiană” și ”Codicele Voronețean”. Vizitatorii expoziției vor beneficia de explicațiile specialiștilor instituției, prezenți la eveniment.

expo jpg jpeg

Expoziția vine să întregească acțiunile consacrate sărbătoririi Zilei Limbii Române, organizate de Academie, vineri, la Chișinău și Iași.

La Chișinău, academicianul Eugen Simion, președintele Secției de literatură și filologie a Academiei Române, va susține prelegerea cu titlul ”Cultura națională și provocările globalizării”, manifestare organizată împreună cu Academia de Ştiințe a Moldovei.

De asemenea, Filiala Iași a Academiei Române va organiza la sediul său din Bulevardul Carol I, nr. 8, recitalul de poezie susținut de poeții Ileana Mălăncioiu, membru corespondent al Academiei Române, și Emil Brumaru, urmat de un dialog cu publicul.

Ziua Limbii Române se sărbătorește la data de 31 august. Ea a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeași dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele ”Limba Noastră”, pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită pe ambele maluri ale Prutului.