Palatul regal din Mamaia, locul pe care Regina Maria l a adorat, dar în care nu a vrut să locuiască niciodată jpeg

Palatul regal din Mamaia, locul pe care Regina Maria l-a adorat, dar în care nu a vrut să locuiască niciodată

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Mariana Iancu
🗓️ 19 mai 2015

În centrul staţiunii Mamaia troneză, de aproape un deceniu, reşedinţa de vară a Reginei Maria. Din păcate, construcţia regală n-a fost locuită niciodată de principesă, întrucât ea a ales Balcicul.

În timpul unei vizite pe ţărmul Mării Negre, Regina Maria s-a îndrăgostit de Mamaia anului 1920. „Mamaia:imense întinderi de nisip, o plajă atât de largă încât sfârşitul i se pierde în depărtare, cu scoici trandafirii ca nişte petale de flori aruncate de zâne, băi de mare şi acel râs ce izbucneşte anume când năvăleşte asupra ta apa rece, foşnetul şoptit al valurilor ce se sparg rând pe rând domol de mal, lăsând fiecare o fâşie de spumă albă ca zăpada.

Jocuri prin nisip, câini nebunatici luptându-se cu câte o bucată groasă de lemn azvârlită de valuri pe mal sau înnebuniţi de bucurie şi alergând ca nişte ogari cenuşii într-o fugă zănatecă de-a lungul plajei, lătrat îmbătat de fericire, bărci încete lunecând alene pe întinderea lacurilor, soare revărsat fără milă asupra capetelor noastre, prefăcând apa într-o pânză de lumină care arde ochii“, descrie ea Mamaia acelor ani ai secolului trecut.

Îndrăgostindu-se de acest ţinut, Regina Maria a ales să-şi construiască un castel, unde să-şi petreacă verile. Palatul Regal a fost gândit de arhitectul italian Mario Stoppa şi construit de antrepriza lui Carlo Actis, sub directa conducere a arhitectului Constantin D. Dobrescu.

Lucrările măreţei reşedinţe de varră au început în 1923 şi s-au finalizat trei ani mai târziu. Palatul cu mansardă avea centrală termică, bucătărie modernă, garderobă, spălătorie, bufet, iar în curte a fost amenajat un părculeţ în mijlocul căruia a fost ridicată o fântână.

Din păcate, regina nu a petrecut nicio zi în castelul ce se întindea pe un domeniu de 1.200 de metri pătraţi, ne spune Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa, întrucât a descoperit Balcicul, unde şi-a ridicat un alt castel şi unde obişnuia să meargă în fiecare vară.Însă regina, ne povesteşte Doina Păuleanu, venea des la castelul din Mamaia pentru a urmări construcţia lui. Profita de ocazie şi mergea la galop pe întinderile nesfârşite de nisip. „Foarte frumos descria regina acele clipe minunate petrecute în Mamaia, când vântul îi înfoia veşmintele şi îi mângâia părul. Totodată, descoperim o staţiune aproape pustie, cu doar câteva vile şi cu puţină lume. După anul 1935 Mamaia începe să se dezvolte“, adaugă Doina Păuleanu.

Citește continuarea pe adevarul.ro