(P) Scurt istoric al jocurilor de noroc: de la origini până în prezent jpeg

(P) Scurt istoric al jocurilor de noroc: de la origini până în prezent

Autor: advertorial
🗓️ 28 noiembrie 2017

Jocurile de noroc în general și pariurile sportive în special cunosc în ziua de azi o perioadă de adevărat boom. Ajutat de expansiunea mediului online și de conectivitatea tot mai facilă între indivizi, acest tip de entertainment și-a făcut loc tot mai pregnant în viața societății.

Nu vorbim aici doar de România, unde fenomenul a luat amploare masiv în ultimii ani. Este un trend general, la nivel mondial. Dar, oare, nu cumva pariurile sportive și jocurile de noroc au făcut parte dintotdeauna dintre preferințele oamenilor? Haideți să facem o scurtă incursiune în istoria acestei activități pe cât de îndrăgită de unii, pe atât de hulită de alții.

Jocurile de noroc – încă din antichitate făceau deliciul publicului

Există certe dovezi, pe cât de certe pot fi evidențele din acele vremuri, că jocurile de noroc erau practicate în cadrul marilor civilizații antice. În China, Egipt sau Imperiul Roman, membrii claselor sociale sus poziționate aveau printre pasiuni jocurile de zaruri sau pariurile sportive. Dacă apuci să vizitezi, de exemplu, Colosseum-ul din Roma, ghidul îți va povesti cu siguranță despre pariurile pe care aristocrații acelor vremuri le făceau pe luptele de gladiatori. Oricât de crud sună, aceasta era realitatea.

Cel mai probabil, și atunci ca și acum, se paria mai mult pe gladiatorii mai cunoscuți, cu șanse mai mari să se impună în luptă. Or fi fost și în vremea aceea oare aranjamente? Or fi existat, oare, șoptite pe la colțuri, diverse ponturi sau informații legate de unul sau altul dintre luptători? Nu vom ști niciodată, dar putem specula de dragul imaginației.

Romanii, poate mai mult decât alte mari civilizații ale antichității, au lăsat multe texte referitoare la pasiunile oamenilor din acele timpuri. Există scrieri care fac referire chiar la una dintre formele primare de cămătărie, atunci când jucătorii înverșunați rămâneau fără bani și apelau la împrumuturi. În vechiul oraș Pompei, distrus complet în urma erupției vulcanului Vezuviu, s-au găsit intacte zaruri de fildeș.

Cât de interesant ar fi dacă am putea azi vizualiza cum se desfășurau pe atunci respectivele partide de gambling. Cu siguranță nu ar fi nimic precum o experiență de acum dintr-un cazino din Las Vegas, nu? Se știe că în China secolului 10 î.Hr se jucau jocuri de cărți. Mahjong, celebrul joc făcut cunoscut mai mult pe ecranele calculatoarelor noastre se practica încă de acum peste 2500 ani.

Mai aproape de vremurile noastre...

Primele versiuni de Blackjack au aparut în Franța, jocul numit 21 ("vingt et un") fiind practicat în special de aristocrați. Pokerul și-a făcut apoi loc printre pasiunile oamenilor din acele timpuri, urmat apoi de ruletă. Primii coloniști, adevărați pionieri ai jocurilor de noroc, care au ajuns pe teritoriul actual al Statelor Unite au dus cu ei aceste jocuri și astfel acestea au cuprins treptat-treptat întreg mapamondul.

Faceți loc Regelui - Cazino

Se pare că primele mașini de tip slot au apărut la începutul secolului 19 în celebrele saloane americane ("saloons" fiind termenul original). Ulterior, cazinourile au luat o amploare uriașă. Este un fenomen legat în bună măsură de dezvoltarea societății, de creșterea veniturilor populației și de căutarea permanentă a noi metode de petrecere a timpului liber. Cazinourile stradale sau offline cum mai sunt azi cunoscute au ținut "steagul sus" generații întregi. Au văzut multe averi năruite sau oameni îmbogățiți peste noapte. Multe drame, dar și, în egală măsură, momente de extaz.

Jocurile de noroc în zilele noastre și ce ne rezervă viitorul

Cum spuneam în deschiderea acestui articol, boom-ul interentului a adus cu sine expansiunea extraordinară a jocurilor și pariurilor online. De la cazinourile și agențiile stradale până la casele și cazinourile online nu a fost decât un pas. Unul mic și realizat rapid, aproape peste noapte. Astăzi, zeci de milioane de oameni de pe tot globul accesează în orice moment site-urile și aplicațiile de mobil ale operatorilor de jocuri de noroc. Acum poți juca oriunde: în tren, în mașină, în metrou. Atâta vreme cât ai o conexiune bună de internet și un card bancar, totul devine foarte simplu.

Veniturile pe care această industrie le generează azi la nivel mondial sunt de ordinul zecilor de miliarde de dolari. Și trendul este unul, fără îndoială, crescător. Cu cât penetrarea internetului va fi mai adâncă și tot mai mulți oameni vor avea acces la el, cu atât această industrie va fi și mai înfloritoare. Tranzacțiile din zona pariurilor și cazinoului sunt tot mai mari și complexe, implicând valori tot mai ridicate.

Oricât de mare ar fi, însă, mirajul acestor jocuri, recomandăm ca întotdeauna să jucați responsabil, atât cât veniturile vă permit, iar în cazul în care simțiți că pierdeți controlul și simțiți că se instalează dependența, să vă adresați instituțiilor specializate.