Opere în prim plan: Schiţă versus lucrare finită jpeg

Opere în prim plan: Schiţă versus lucrare finită

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 4 mai 2016

Prin seria de conferințe intitulată "Opere în prim plan" invităm publicul să intre în dialog direct cu opere de pictură şi sculptură mai puţin sau chiar deloc cunoscute din depozitele Secţiei de Artă Europeană. Timp de două luni lucrările selectate vor fi expuse în una din sălile galeriei permanente în vederea valorificării lor din perspectiva unor teme diverse (atribuţie, iconografie, istoria piesei, comanditari, contextul realizării) și în corelație cu lucrările din expunere. Prelegerile vor include, acolo unde este cazul, detalii legate de restaurarea piesei.

Sâmbătă, 7 mai, ora 12.00, se reia conferința "Schiță versus lucrare finită", ce face parte din seria "Opere în prim plan".

Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021 314 81 19. Taxă de participare:10 lei. Conferința va fi susținută în Galeria de Artă Europeană de Mălina Conțu, muzeograf în cadrul Biroului de Artă Europeană și Artă Decorativă.

Lucrarea propusă spre expunere în lunile aprilie-mai este una dintre schiţele realizate de artistul austriac Gustav Klimt pentru decoraţia plafonului teatrului din Fiume (azi Rijeka, Croaţia). Aceasta va fi prezentată în contextul reevaluării schiţei în decursul secolului al XIX-lea. Realizată în 1885, lucrarea "Orfeu și Euridice" a fost oferită spre vânzare de Klimt însuşi ca stadiu premergător al operei finale unei galerii vieneze, de unde va fi achiziţionată în 1912 de un colecţionar român.