«Oedip pe înțelesul tuturor» - concert-conferință la Muzeul Național Cotroceni

Autor 1065 vizualizări


Muzeul Național Cotroceni în colaborare cu Muzeul Național George Enescu organizează joi, 17 august 2017, la ora 18.00 un concert-conferință Oedip pe înțelesul tuturor.

Se va prezenta evoluția operei compozitorului din prima jumătate a secolului al XX-lea, perioadă în care George Enescu a compus capodopera universală Oedipe. Vor fi prezentate afișe, fotografii și elemente muzicale, cum a luat naștere ideea operei și concepția dramaturgică.

Accesul se face de la ora 17.15 în baza invitației și a actului de identitate în original. Confirmați prezența dumneavoastră la [email protected] sau 021 317 31 06.Regele Mihai I s-a născut la Castelul Foișor din Sinaia în ziua de 25 octombrie 1921, ca Principe al României. S-a stins din viaţă la 5 decembrie 2017, la reşedinţa sa din Elveţia – în chiar anul în care se împlinesc nouă decenii de la urcarea sa pe tron. Avea 5 ani şi 9 luni în iulie 1927, atunci când i-a succedat bunicului său, Regele Ferdinand Întregitorul.

Şi câte nu s-au întâmplat de-atunci – o viaţă cu înălţimi, dar şi cu multe, multe prăbuşiri, căci ultimul rege al României a fost contemporan cu destinul zbuciumat al Europei în ultima sută de ani.

Acesta este, deci, un dosar „Historia” cu vocaţie recuperatoare: adună, unul după altul, toate capitolele existenţei celui de-al patrulea rege al României, şi mai cu seamă cele despre care se ştie mai puţin: anii 1944-1947, care conduc spre abdicarea forţată, coordonatele procesului de urmărire între 1948 şi 1990 – căci Securitatea nu l-a scăpat niciun moment din vedere pe regele exilat, ştergerea din istorie, în România comunistă, şi mai apoi demonizarea. Şi întoarcerea, în 1992, precedată şi urmată de un şir de reveniri ratate. Şi apoi discursul ca o moştenire, din octombrie 2011: „Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate și democrație, sunt identitatea și demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere”.