O selecție de gravori americani contemporani, expoziție la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi jpeg

O selecție de gravori americani contemporani, expoziție la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 25 iulie 2017

În cadrul unui schimb cultural româno-american, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vernisează joi, 27 iulie 2017, ora 17.00, expoziția „O selecție de gravori americani contemporani”.

Expoziția, realizată în colaborare cu Blue Hill Art & Cultural Center, prezintă 34 de lucrări de gravură a 11 artiști americani: James Reed, Alexandra Eckhardt, Joel Beckwith, Ann Chernow, Andre Junget, Ben Ferguson, Dale Bradley, Joanna Dickey, Lyell Castonguay, Nomi Silverman, Andrew Murdoch, informează un comunicat al muzeului .

James Reed jpg jpeg

Tehnicile contemporane de gravură le oferă artiștilor nebănuite posibilități de a folosi materialele și procesele de gravură, de la cele tradiționale și până la gravura digitală și la imaginile realizate pe computer. Lucrările artiștilor americani aduc în atenția publicului diferite tehnici de gravură, precum xilogravura, litografia și acvaforte.

Fiecare proces de gravură presupune un set de variabile și probleme care trebuie rezolvate. Gravura este un procedeu prin care se creează multipli, iar artistul se exprimă prin intermediul materialului pe care urmează să realizeze lucrarea. În cazul litografiei, adâncimea imaginii merge dincolo de linia desenată. Când lucrează cu placa de metal, artistul trebuie să dea dovadă de o tehnică ireproșabilă pentru a realiza un print de calitate. Placa de lemn îi permite să experimenteze cu materia. Astfel, opera finală este o combinație între "sufletul artistului" și talentul și măiestria de care acesta dă dovadă.

Andre Junget Fire Escape 1 jpg jpeg

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este singura instituție culturală cu acest specific din România și printre puținele din lume. Muzeul deține o colecție de peste 750 de hărți vechi și gravuri ce reprezintă în principal regiunile române, dar și țările Europei și alte continente; cea mai veche hartă din colecție este o xilogravură din anul 1525 ce reprezintă Europa Centrală, cu regiunile Ungariei, Prusiei, Rusiei, Valahiei și Poloniei. Nucleul central al colecției îl constituie donația familiei Adrian și Daniela Năstase din anul 2003, an în care a fost inaugurat Muzeul.

Blue Hill Art & Cultural Center este un centru expozițional important situat în Rockland County, Pearl River, New York. Din 1984, când a fost înființat, Blue Hill Art & Cultural Center a găzduit expoziții ale unor artiști americani și internaționali de renume, printre care Henry Moore, Francisco Zúñiga, Henry Varnum Poor, Sidney Simon, Spencer Baird Nichols, Hobart Nichols etc. Pe lângă expoziții, Centrul oferă publicului posibilitatea să ia parte la conferințe și colocvii care aduc în discuție diverse problematici din domeniul cultural, încercând să răspundă unor întrebări precum: De ce iubim arta? Ce înseamnă o investiție profitabilă în artă?