Autor 8198 vizualizări


Situată în localitatea Câmpuri, casa memorială „Ion Roată" reprezintă un punct de atracţie şi de interes pentru cei care vizitează meleagurile Vrancei.

Plin de istorie şi legende, ţinutul Vrancei are multe de oferit turiştilor care îl vizitează an de an. Printre cele mai inedite puncte de atracţie se numără Casa memorială „Ion Roată", situată în apropiere de Primăria Câmpuri, pe drumul national Tişiţa-Soveja. Practic, se află în calea celor care merg spre Soveja şi care mai pot admira pe traseu Mănăstirea „Trei Brazi" de la Panciu, Mausoleul Mărăşti şi Mausoleul Soveja.

Casa memorială „Ion Roată" a fost inaugurată la 24 ianuarie 1959, cu ocazia Centenarului Unirii Principatelor, şi cuprinde obiecte specifice ambientului familial şi social în care a trăit deputatul ţărănimii române, precum şi mărturii documentare privind activitatea sa în Divanul ad-hoc al Moldovei, în anul 1857.

În anul 2007, în urma unor reparaţii, s-a făcut o reorganizare a obiectelor expuse în locuinţă, încercându-se astfel să se redea atmosfera epocii în care a trăit Ioan Roată. Casa este formată din două odăi, iar în interior se pot vedea cofa de apă, putineiul pentru unt, linguroiul sau polonicul de atunci, o icoană foarte veche, masa cu blide, patul cu cergă, iţarii moşului, dar şi o pereche de desagi.

Ultimii descendenţi ai lui Ioan Roată

În satul Gura Văii, din comuna Câmpuri, acolo unde s-a născut moş Ion Roată mai trăieşte un nepot care se mândreşte cu numele pe care îl poartă.

„Ultimul descendent al familiei Roată a rămas tot la noi în sat, iar una din fiicele sale are şi rolul de ghid atunci când sunt turişit dornici să viziteze casa memorială", declară Dumitru Vlădescu, primarul localităţii Câmpuri.

De altfel, autorităţile locale organizează în fiecare an, pe data de 24 ianuarie, un parastas la mormântul lui Ion Roată, la care participă atât săteni, cât şi oficialităţi din judeţul Vrancea.

Toţi cei care vor să viziteze Casa Memorială a lui Ion Roată, susţinător fervent al unirii românilor, vor trebui să scoată din buzunare suma de patru lei, preţul unui bilet de intrare. În schimb, copiii, elevii şi studenţii beneficiază de o reducere substanţială, pentru ei tariful fiind de doar un leu. Programul de vizitare al acestui obicetiv istoric şi muzeistic este zilnic, între orele 9.00 şi 17.00.