O evoluție involutivă a Pieței Universității jpeg

O evoluție involutivă a Pieței Universității

'O evoluție involutivă a Pieței Universității' Joi, 14 august, de la ora 19:00, la Muzeul Municipiului București-Palatu Suțu are loc conferința 'O evoluție involutivă a Pieței Universității' susținută de Lect. Dr. arh. Adrian Crăciunescu.

Piața Universității este primul loc din București în care au fost concentrate coerent intervenții urbanistice care nu s-au rezumat doar la exproprieri pentru lărgirea și îndreptarea traseului unor străzi ci s-au completat cu arhitectură, artă de for public și plantații în formule peisagiste.

Procesul de închegare și dezvoltare a acestui spațiu urban coerent a durat mai bine de 75 de ani și a fost tulburat doar de distrugerile bombardamentelor din 1944. Deși la finele anilor 1960 s-a încercat refacerea unității acestui spațiu prin reconstituirea corpului central al Universității și prin extinderea clădirii Societății de Asigurări Generală (devenit sediul central al BCR), ne găsim în prezent în fața unui spațiu urban incoerent și, prin urmare, parazitat frecvent de tot felul de amenajări temporare care dau impresia că acesta nu ar fi decât un spațiu rezidual al capitalei care ar trebui, cumva, reintegrat social. E trist că acest aspect este rezultat în urma unui concurs de soluții de arhitectură și urbanism însă modul în care a fost organizat acest concurs nu avea cum să conducă la altceva. Prezentarea de joi va încerca să explice de ce s-a ajuns în această situație.

Intrarea 7 lei. În preț este inclusă vizitarea expoziției permanente.