Nou la Humanitas: Lucian Boia, Strania istorie a comunismului românesc (și nefericitele ei consecințe) jpeg

Nou la Humanitas: Lucian Boia, Strania istorie a comunismului românesc (și nefericitele ei consecințe)

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 25 aprilie 2016

Editura Humanitas publică un nou volum semnat de istoricul Lucian Boia. Strania istorie a comunismului românesc discută istoria și evoluția comunismului în România, țara care avea, în 1944, mai puțin de 1000 de membri de partid, și-a sfârșit, în 1989, cu milioane de membri. De ce și cum s-a ajuns acolo, explică Lucian Boia.

„Comunismul a pierdut partida. Comuniştii însă au câştigat-o. E ca şi cum întreaga poveste a comunismului n-ar fi avut alt rost decât acela de a înlocui o clasă dominantă prin alta.

Nici un experiment comunist – cel puţin în peisajul european – nu a fost atât de «special» şi cu evoluţii atât de neaşteptate şi de «divergente» precum comunismul românesc.

Se va vedea cum ţara cu cei mai puţini comunişti a devenit ţara cu partidul comunist cel mai numeros (în termeni relativi);cum o societate abia atinsă de ideologia comunistă s-a comunizat în profunzime, până într-atât încât s-a despărţit mai greu de comunism ca oricare alta;cum, virulent antinaţional într-o primă fază, comunismul a sfârşit prin a deveni ultranaţionalist;cum s-a inventat în România comunismul dinastic, fără echivalent în Europa şi comparabil (fără a-şi pierde nota de originalitate) doar cu regimul din Coreea de Nord;cum România, după ce ani de zile părea a fi societatea care s-a opus cel mai puţin regimului comunist, s-a ridicat împotriva lui Ceauşescu printr-o revoluţie sângeroasă (singura de acest gen în spaţiul comunist) – împotriva lui Ceauşescu, dar nu neapărat şi împotriva alcătuirilor comuniste:într-adevăr, pentru ca paradoxul să fie complet, cea mai violentă revoluţie «anticomunistă» s-a prelungit prin cea mai lentă şi mai incompletă desprindere de comunism!

Toate aceste paradoxuri au o explicaţie. Sau şi-o caută. E ceea ce-şi propune cartea de faţă:dincolo de simpla descriere, o interpretare a fenomenului comunist românesc.“ (Lucian BOIA)

Fotografia de pe copertă:Andrei Pandele, Copil cu patru franzele, ianuarie 1989, Piaţa Matache, Bucureşti

boia 3 jpg jpeg