„Noi umplem scena, voi umpleţi sala” jpeg

„Noi umplem scena, voi umpleţi sala”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 6 iunie 2012

Sub motto-ul „Noi umplem scena, voi umpleți sala!", „Gala Absolvenţilor", cel mai important festival al Facultăţii de Teatru a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, se va desfăşura timp de zece zile, între 8 şi 17 iunie, la sediul din Matei Voievod, dar şi în alte teatre din Bucureşti

Creaţiile studenţilor şi ale masteranzilor Facultăţii de Teatru din cea mai importantă universitate de profil din ţară ies la rampă şi, timp de zece zile, publicul va putea descoperi spectacole surprinzătoare atât prin calitate, cât şi prin alegerea textelor.

„Titluri din dramaturgia contemporană, pe care nu le puteţi vedea pe afişele niciunui alt teatru din Bucureşti", aşa îşi anunţă organizatorii evenimentul, încercând să atragă în sălile de pe Matei Voievod cât mai mulţi spectatori. „Miezul verii la miază-vest" după Tracy Letts, câștigător al Premiului Pulitzer, „După ploaie de Sergi Belbel", dramaturg catalan, deținător al Premiului Național pentru Literatură Dramatică, „Handbag" de Mark Ravenhill, dramaturg britanic, membru marcant al mișcării In-Yer-Face Theatre sunt doar câteva dintre propunerile tinerilor absolvenţi ale căror nume le veţi regăsi în curând pe afişele marilor teatre din Bucureşti şi din ţară.

Printre spectacolele de licență și master, veţi mai putea descoperi titluri precum:„Zbor deasupra unui cuib de cuci" de Dale Wasserman, „Dansând pentru zeul păgân" de Brian Friel, California Suite de Neil Simon, „Lilieci de la Pleniţa" de Ana-Maria Nistor după Marin Sorescu, „Yom Kippur de Hanna Azoulay-Hasfari", unele dintre ele bucurându-se deja de succes de public în spaţiile în care se joacă deja de ceva vreeme, precum Teatrul de Comedie sau Teatrul „5113" din Complexul Orhideea Gardens.

Totodată, programul cuprinde texte și dramaturgi clasici, redescoperiți în noi viziuni: „Pescărușul" de A.P Cehov, „D-ale carnavalului" de I.L. Caragiale sau „Împăiați-vă iubiții... în septembrie la Veneția" după Teodor Mazilu.

Între 8 şi 17 iunie, veţi putea alege dintre evenimentele zilnice una sau mai multe dintre producţiile absolvenţilor de la secţiile:Actorie, Păpuşi şi marionete, Regie, Scenografie, Coregrafie, Light design-Sound design, Scriere dramatică-licență și master, coordonaţi de cei de la Teatrologie, management cultural, jurnalism teatral.În spatele creaţiilor pe care le veţi descoperi în aceste zile în Gala Absolvenţilor, se află nume importante din teatrul românesc, profesori ai Facultăţii de Teatru, precum Tania Filip, Ștefania Cenean, Viorica Petrovici, Ludmila Patlanjoglu, Liliana Iorgulescu, Liudmila Szekely Anton, Alexa Visarion, Gelu Colceag, Cristian Pepino, Doru Ana, Sergiu Anghel, Ioan Brancu.

Spectacolele din cadrul Galei Absolvenților 2012 se joacă în sălile din strada Matei Voievod nr. 75-77, la Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, Teatrul Țăndărică, UnTeatru și Teatrul „5113" din Complexul Orhideea Gardens.

Festivitatea de deschidere a Galei va avea loc vineri 8 iunie, ora 18:00, la Sala Atelier a Facultății de Teatru.