Napoleon III cel neiubit jpeg

Napoleon III cel neiubit

📁 Carte
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 11 noiembrie 2014

Lucian Boia a devenit, în ultimii ani, cel mai cunoscut istoric român. Cărțile sale sunt printre cele mai bine vândute volume de istorie de pe piața editorială din România și, nu de multe ori, subiectele pe care le abordează stârnesc tot soiul de controverse.

De-a lungul timpului, istoricul Lucian Boia nu s-a ocupat numai de istoria românească. A scris despre Franța, despre Germania, despre climă, imaginar și chiar despre marțieni (în Explorarea imaginară a spațiului, Humanitas, 2012). Una dintre cărțile sale mai puțin cunoscute a fost reeditată de curând de către editura Humanitas, iar publicul are ocazia să descopere, cu această ocazie, istoria unui personaj apropiat de istoria României. Este vorba de împăratul francez Napoleon al III-lea, cel care a sprijinit diplomatic Mica Unire din 1859.

Napoleon III cel neiubit este o carte despre un lider francez pe care românii nu-l cunosc foarte bine, căci manualele de istorie nu-l menționează decât în treacăt, dar pe care ar trebui să-l apreciem datorită rolului jucat în unirea Principatelor Române. Însă pe cât de mult îl stimăm noi, românii, pe atât de mult îl detestă francezii. De ce? Cartea lui Lucian Boia răspunde la această întrebare, explicând cum nepotul marelui Napoleon și al doilea Împărat al Franței a ajuns să fie un personaj negativ în istoria Hexagonului. Într-atât încât, spune Lucian Boia, în Franța e de ajuns să compari un politician cu Napoleon III pentru a-l discredita complet. Cum s-a ajuns aici?

Napoleon III:drama unui om care a vrut cu orice preț să facă realitate din visele sale

Investigația e foarte interesantă, mai ales pentru cititorii mai puțin familiarizați cu istoria Franței la jumătatea secolului al XIX-lea, și explică anumite chestiuni importante și pentru istoria ulterioară a Europei. Spre exemplu, conflictul franco-german – cel care va împinge lumea în război în 1914 – își are originile în povestea lui Napoleon al III-lea. Aflați din carte cum. 

Cartea nu este propriu-zis o biografie în stil clasic. Este mai degrabă o prezentare și analiză a omului Napoleon III și a imaginii sale;a proiectelor sale pentru Franța și pentru lumea întreagă și a modului în care acestea au fost receptate. Este o analiză a moștenirii sale, atât pozitivă, cât și negativă, în istorie și în imaginar. 

„Această carte nu e o biografie. Intenţia autorului este să propună o meditaţie privind cariera unei personalităţi care i-a dezbinat pe francezi şi îi separă, încă, pe istorici. În centrul investigaţiei se află un proiect de o ambiţie puţin obişnuită. Napoleon III a vrut să remodeleze Franţa, Europa şi lumea. 

Va trebui să limpezim geneza unei viziuni politice şi sociale foarte particulare, obiectivele urmărite şi modul în care-au fost puse în operă, iar la sfârşit să facem bilanţul, plin de contraste, al împlinirilor şi eşecurilor.

Fiecare individ, şi cu atât mai mult un personaj istoric de mare anvergură, prezintă o multitudine de chipuri, compuse şi recompuse în funcţie de perspectiva din care e privit. Napoleon III este o fiinţă reală şi în acelaşi timp o creaţie «colectivă» a scriitorilor, a istoricilor, a tuturor celor care s-au apropiat de el într-un fel sau în altul. Preocuparea mea a fost să găsesc un punct de echilibru între atâtea reprezentări divergente. Oricum, istoria nu deţine adevă­ruri «absolute». În spatele oricărei reconstituiri se ascunde istoricul. Cu alte cuvinte, acest portret, pe care l-am dorit cât mai fidel, este şi el, într-un fel, propriul meu Napoleon III.“(Lucian BOIA)

Napoleon III cel neiubit

Lucian Boia;Editura Humanitas, ed. II-a;număr pagini:260;preț:32 lei