Muzeul rocilor vii jpeg

Muzeul rocilor vii

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Stan Claudia
🗓️ 4 noiembrie 2016

Trovanții, sau “rocile vii”, sunt formațiuni grezoase, create în straturile de nisip și legate între ele cu un ciment carbonatic, din cauza apelor calcaroase. 

Cum cresc trovanții?

Trovanții se pot forma doar în locuri unde există depozite de nisip și pietriș cu porozitate ridicată și când prin spațiul dintre granule poate circula apa cu substanțe minerale dizolvate. În timp, aceste substanțe formează un tip de ciment care leagă granulele între ele în jurul unor nuclee, acestea începând “să crească” și să capete forme distincte.

În cât timp crește un trovant?

Localnicii susțin că trovanții cresc, sau chiar că aceștia apar în urma precipitațiilor de lungă durată. Se speculează că aceștia cresc între 3 și 4 cm o dată la 1200 de ani. Specialiștii însă nu au putut confirma acest lucru, ba mai mult au specificat faptul că în lumea reală doar cristalele cresc, iar trovanții sunt formați din pietricele de diferite mărimi, legate între ele cu ajutorul unui ciment carbonatic. Aceștia au confirmat faptul că trovantii se micșorează din cauza procesului de eroziune.

Unde putem întâlni trovanții?

Răspândirea trovanților este un fenomen întâlnit doar în România. Cele mai răspândite județe în care se află aceștia sunt județele Bacău, pe raza localității Chiojdu sau pe malurile râurilor Siret și Trotuș. De asemenea, putem întâlni trovantii în Cluj-Napoca, pe dealul Feleacului, lângă Sibiu, cât și în Hunedoara, la cariera de nisip de la Hașdat. Cel mai întâlnit loc din România unde putem găsi trovantii se află în județul Vâlcea, în comuna Costești. 

14937002 1241278822560166 1372171703 n jpg jpeg

Muzeul Trovanților

Comuna Costești este renumită în România, deoarece aici putem găsi singurul muzeu al trovantilor. Rezervația Naturală Muzeul Trovanților din comuna Costești, județul Vâlcea, a fost înființată prin HG nr. 1581/2005 și este administrată de Asociația Kogayon. Această rezervație are 1.1 hectare și a fost contruită ca rezervație geologică, fiind o arie protejată.

Legende și povești

14937831 1241278819226833 2007666026 n jpg jpeg

Din cauza formei lor, trovantții erau considerați de către oamenii simpli a fi ouă de dinozaur.

Trovanții sunt pietrele care seara vorbesc, șoptesc și se mișcă.

Trovanții au puteri ascunse și sunt încărcați cu energie pozitivă și de aceea aceștia cresc după ploaie.

Autor:Claudia Stan.