“Moștenitorii României muzicale”: un proiect cu impact internațional, o prezintă la Sala Radio pe pianista Axia Marinescu jpeg

“Moștenitorii României muzicale”: un proiect cu impact internațional, o prezintă la Sala Radio pe pianista Axia Marinescu

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 3 iunie 2019

În 3 iunie 2019, prestigiosul post britanic BBC Radio 3, dar și alte 10 posturi de radio publice europene, participante la proiectul Notturno (România, Grecia, Suedia, Turcia, Croația, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia) au difuzat două recitaluri susținute în 2018 de pianiștii Florian Mitrea și Adela Liculescu în cadrul proiectului “Moștenitorii României muzicale”.

Tinerii și excepționalii muzicieni ai României, aplaudați pe scene internaționale sunt “Moștenitorii României muzicale” - un proiect inițiat de Radio România Muzical în coproducție cu Rotary Club Pipera în 2018, cu ocazia sărbătoririi Centenarului României Mari. În cadrul acestui proiect, au cântat la Sala Radio pianiștii Florian Mitrea, Adela Liculescu și Mara Dobrescu (2018) și violoncelistul Andrei Ioniță, acompaniat de pianista Naoko Sonoda (aprilie 2019). Recitalurile se adresează unui public larg: durează o oră fără pauză, programul muzical este ușor de urmărit de oricine, indiferent de pregătirea muzicală, beneficiind de prezentarea pe scenă a lucrărilor muzicale și a artiștilor interpreți.

Următorul recital din această serie de succes este programat joi, 6 iunie, de la ora 19.00, la Sala Radio. Protagonistă: pianista Axia Marinescu, unul dintre cei mai activi muzicieni români din Franța, cu o carieră desfășurată în Europa și Asia. Evenimentul se derulează în cadrul Sezonului România-Franța, iar programul este adaptat acestei idei, cuprinzând Gymnopedie nr. 1 și Gnossienne nr. 1 de Erik Satie, caietul I din ciclul “Imagini” de Claude Debussy, “Tableaux de France” de Romain Zante, Sonatina în fa diez minor de Maurice Ravel și Două piese impromptus op. 18 de George Enescu.

Lucrarea compozitorului francez contemporan Romain Zante, “Tableaux de France”, este inspirată de opere de artă semnate de creatori români, în care sunt portretizate imagini din Franța: Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Victor Brauner, etc. Suita “Tableaux de France” poate fi ascultată în premieră românească în cadrul recitalului din 6 iunie, în prezența compozitorului Romain Zante. Întregul recital este însoțit de proiecții ale tablourilor pictorilor români care s-au lăsat inspirați de peisaje franceze.

Recitalul este prezentat de Andreea Kiseleff, realizator al matinalului Radio România Muzical. După recital, Axia Marinescu va oferi autografe pe discurile ei disponibile la standul Humanitas din foaierul Sălii Radio. 

Mostenitorii romaniei muzicale afis site jpg jpeg

Recitalul din 6 iunie marchează și revenirea pianistei Axia Marinescu (32 ani) pe marile scene bucureștene; ea a părăsit România la 17 ani, pentru a-și continua studiile la școli de prestigiu din străinătate. Axia Marinescu a studiat pianul de la vârsta de 5 ani; a fost elevă a Liceului de muzică “George Enescu” din București. A debutat pe scena Sălii Radio la vârsta de doar 11 ani, interpretând un concert de Mozart, fiind numită atunci de critică drept “o tânără pianistă incredibilă”. Numeroase premii obținute în România și în străinătate se regăsesc în palmaresul pianistei. La 17 ani a fost admisă la Conservatorul din Lausanne; a studiat apoi la Conservatorul național superior de muzică din Paris și la Conservatorul Regal din Bruxelles, find absolventă cu distincții maxime.

Renumitul pianist și profesor de origine română, Theodore Paraschivesco, o descria pe discipola sa, Axia Marinescu, drept “o personalitate puternică cu un autentic caracter de solist, însoțit de un sunet curat și colorat”.

Activitatea recentă a Axiei Marinescu include un turneu în China – ea este, de altfel, imaginea pianelor Pleyel în China -, și lansarea primului său disc, apărut în septembrie 2018, cu titlul “Introspections”. Recitalul de la București, din 6 iunie, face parte din turneul “Imageries musicales”: Axia Marinescu va apărea între 28 mai și 8 iunie la Timișoara, Sibiu, Brașov, Iași, în cadrul Sezonului cultural România-Franța.

Următoarele evenimente din cadrul proiectului “Moștenitorii României muzicale” vor avea loc pe 12 octombrie 2019 (violonista Ioana Cristina Goicea și pianistul Andrei Banciu) și 14 noiembrie 2019 (pianista Sînziana Mircea).

Biletele pentru recitalul Axiei Marinescu din 6 iunie sunt disponibile în rețeaua www.bilete.ro, (https://www.bilete.ro/recital-axia-marinescu/), în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la casa de bilete a Sălii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64. Abonamentele pentru stagiunea muzicală de la Sala Radio sunt valabile.