«Moromeţii 2»  În căutarea timpului pierdut jpeg

«Moromeţii 2». În căutarea timpului pierdut

📁 Recomandări de film
🗓️ 19 noiembrie 2018

Românii au aşteptat trei decenii continuarea filmului Moromeţii. Trei decenii în care cinematografia românească s-a întors cu greu la trecut, asumându-şi ecranizarea unui roman de vârf al literaturii române. Timpul a trecut şi în Siliştea-Gumeşti, zece ani mai exact, filmul oferindu-ne un sat îmbătrânit de trecerea celui de-al Doilea Război Mondial. Este timpul schimbării şi, poate, al trăiniciei, căci în locul salcâmului a crescut un nuc.

Moromeţii 2 nu este nici ecranizarea celui de-al doilea volum al romanului scris de Marin Preda, şi nicidecum un remake. Regizorul Stere Gulea, de sub bagheta căruia s-a concretizat şi primul film, a creat continuarea Moromeţilor ca o esenţă a autobiografiei lui Preda: Morometii volumul doi, Viaţa ca o pradă şi o parte din publicistica lui.  

Acţiunea este plasată în perioada premergătoare instalării regimului comunist în România, 1945-1946. Găsim un Ilie Moromete bătrân şi mult mai serios, dar care nu şi-a schimbat tabieturile: îşi fumează în continuare ţigara în faţa casei şi citeşte ziarul „Dreptatea”. Deşi este o perioadă a tranziţiei în România, pe plan familial Ilie încearcă să-i adune pe toţi acasă: cei trei băieţi plecaţi la Bucureşti şi nevasta Catrina, care l-a părăsit.

1 Moromeții 2   „bucătăria” (photo by Vlad Cioplea) jpg jpeg

Destinul mezinului Niculae se împarte între a fi ziarist debutant la „Timpul” şi activist de partid. Micul Moromete este când în redacţia ziarului, când acasă la Siliştea, când în mijlocul evenimentelor politice din stradă. Moromeţii 2 aduce publicului nu doar satul din Teleorman, ci şi Capitala aflată la final de monarhie şi început de comunism, schimbare redată cel mai bine în film prin una dintre ultimele acţiuni pro-monarhiste din perioadă: manifestaţia de ziua Regelui Mihai, din piaţa Palatului.

Satul autentic românesc, viaţa familiei Moromete, dar poate şi regăsirea unei frânturi din fiecare sunt doar câteva dintre motivele pentru care Moromeţii 2 este cel mai aşteptat film al anului. Este o călătorie în trecut, o misiune pentru căutarea timpului pierdut. Pelicula a intrat în cinematografele din toată ţara pe 16 noiembrie.