Mircea Eliade revine în România jpeg

Mircea Eliade revine în România

📁 Carte
Autor: Delia Marinescu, Delia Marinescu, Delia Marinescu, Delia Marinescu
🗓️ 9 iulie 2013

Joi, 11 iunie, la librăria Humanitas Cişmigiu are loc o întâlnire in memoriam Mircea Eliade. Este o întâlnire eveniment la care se va asculta un interviu din arhiva fonică a Radio România Liberă, luat de Monica Lovinescu marelui istoric al religiilor.

Invitaţii speciali ai serii vor fi Sorin Alexandrescu (critic literar), Andrei Oişteanu (istoric al religiilor) şi Florin Ţurcanu (istoric) . Discuţia va fi moderată de Andreea Răsuceanu şi Vlad Russo.

Prilejul acestei întâlniri este dat de reeditarea volumului Nostalgia originilor. Istorie şi semnificaţie în religie.Cartea dezvoltă şi explică mai multe concepte importante, dintre care:„«Omul total» nu este niciodată complet desacralizat, şi avem toate motivele să ne îndoim chiar că o desacralizare totală este posibilă. Secularizarea repurtează succes la nivelul vieţii conştiente. Dar nici un om normal nu poate fi redus la activitatea sa conştientă, raţională, căci omul modern continuă să viseze, să se îndrăgostească, să asculte muzică, să meargă la teatru, să vadă filme, să citească – pe scurt, el nu trăieşte numai într-o lume istorică şi naturală, ci şi într-o lume existenţială, privată şi într-un univers imaginar.“ (Mircea ELIADE).

MIRCEA ELIADE (Bucureşti, 28 februarie 1907 – Chicago, 22 aprilie 1986) a făcut studii de filosofie la Bucureşti, încheiate cu o teză despre filozofia Renaşterii (1928), şi la Calcutta, India (decembrie 1928–decembrie 1931). Îşi susţine doctoratul în filosofie, la Bucureşti, cu o lucrare asupra gândirii şi practicilor yoga (1933). Între anii 1933 şi 1940, simultan cu o intensă activitate teoretică, beletristică şi publicistică, ţine cursuri de filosofie şi de istoria religiilor la Universitatea din Bucureşti. În timpul războiului, este ataşat cultural al Ambasadei României la Londra (1940–1941) şi al legaţiei române de la Lisabona (1941–1945). Din 1945 se stabileşte la Paris, unde predă istoria religiilor, întâi la École Pratique des Hautes Études (până în 1948), apoi la Sorbona. Invitat în SUA, după un an de cursuri ţinute ca Visiting Professor pentru „Haskell Lectures" (1956–1957), acceptă postul de profesor titular şi de coordonator al Catedrei de istoria religiilor (din 1985 Catedra „Mircea Eliade") a Universităţii din Chicago.

Titlu:Nostalgia originilor. Istorie şi semnificaţie în religie

Număr pagini:260

Preţ:29 lei