Mary Poppins, cucerită de Disney jpeg

Mary Poppins, cucerită de Disney

📁 Recomandări de film
🗓️ 21 ianuarie 2014

Luna ianuarie ne aduce numai filme unul şi unul. Dintre numeroasele producţii amintim una care se adresează în special adulţilor cu suflet de copil:„Saving Mr. Banks” ne invită la o călătorie în culisele uneia dintre cele mai îndrăgite poveşti pentru copii, transformată în 1964 în musical-ul omonim, „Mary Poppins”. Este momentul în care Disney îşi depăşeşte statutul de fabrică de animaţii şi începe să se ocupe cu succes şi de divertismentul familial.

Care este formula magică a filmului? O combinaţie fermecătoare între confruntarea şi colaborarea artistică a titanilor Walt Disney şi P.L. Travers, autoarea romanuluiMary Poppins. La acestea se mai adaugă detalii de viaţă personală, vise mai mult sau mai puţin împlinite şi câteva semnificaţii preţioase ale romanului. Filmul surprinde două săptămâni din anul 1961, când Walt Disney (Tom Hanks) depune toate eforturile pentru a câştiga de la Travers (Emma Thompson) dreptul de a ecraniza cartea. Dar autoarea nu se lasă uşor convinsă, devenind din ce în ce mai greu de mulţumit de îndată ce respiră aerul îmbâcsit al Californiei. Hotelul Beverly Hills, împodobit până la refuz cu baloane, bomboane şi Mickey Mouse de pluş, nu o impresionează.

Cât despre Mary Poppins, scriitoarea doreşte să impună propriile modificări ale poveştii care avea să apară pe ecran, nefiind o împătimită a animăluţelor animate sau a veseliei muzicale a fraţilor Sherman. Dar discuţiile de pe parcurs, precum şi flashback-urile melodramatice din viaţa sa îi vor nuanţa opiniile privind puterea filmelor, despre care Disney crede că au puterea de a transfoma viaţa în bine. La două decenii de la promisiunea pe care le-o face fiicelor sale că o va aduce pe dădaca fermecată la Hollywood, Disney pare să se apropie de împlinirea unui vis.