Marile beneficii ale tehnologiei  jpeg

Marile beneficii ale tehnologiei

Autor: advertorial
🗓️ 14 iunie 2021

Impactul și avantajele tehnologiei asupra vieții noastre de astăzi nu pot fi ignorate. Secolul XXI este definit ca fiind era științei și a tehnologiei, progresele înregistrate de omenire sunt incredibile, iar ritmul acestuia, pur și simplu spectaculos. Ceea ce este, însă, cu adevărat peste așteptări este modul în care viața de zi cu zi depinde de beneficiile pe care le aduce tehnologia. 

Utilitatea

Inteligența artificială, componentă a tehnologiei moderne, ne-a modificat stilul de viață și a pătruns în forță în toate casele, oferind oportunități de neimaginat. Ceea ce este însă cu adevărat remarcabil este că oricine, oriunde și oricând o poate utiliza, fără ca pentru asta să fie nevoie de o pregătire anume. Tehnica de top nu mai este rezervată unui cerc restrâns de cunoscători, ci oricui, pentru că modul în care o utilizăm este intuitiv, accesibil și conceput pe tipare logice. 

Probabil, cea mai evidentă demonstrație a saltului spectaculos făcut de oameni, într-un timp extrem de scurt, este televizorul. În doar 20 de ani, ceea ce la scara evoluției umane este echivalentul unei fracțiuni de secundă, tehnologia înglobată azi în televizoare Samsung Smart, pe care oricine le poate avea acasă, depășește de mii de ori performanțele calculatorului care i-a ajutat pe oameni să ajungă pe Lună. Toată această etalare a inteligenței umane este disponibilă oricând, cu o simplă apăsare de buton, în timp ce stăm pe canapeaua din sufragerie. 

O viață mai bună  

Tehnologia a adus oamenilor posibilitatea unui acces extrem de rapid și facil la informații, ne oferă posibilitatea de a fi într-un permanent contact unii cu alții și putem comunica cu o lejeritate absolută, practic fără costuri, oricând. În mod cert, aceasta a adus o emancipare generală a oamenilor, a redus corupția și oferă suport necondiționat principiilor democratice.

Se poate afirma, fără urmă de greșeală, că tehnologia este un aliat al omului liber, independent și îmbunătățește în mod continuu viața oamenilor, indiferent de latitudinea și longitudinea unde aceștia trăiesc. Mai mult, a anulat distanțele și favorizează interacțiunea umană, fiind componenta principală în orice domeniu, de la medicină la învățământ, de la transporturi la comerț. Și nu este, nici pe departe, vorba doar despre rețele sociale, programări la medic sau plăți online, ci despre coordonarea, facilitatea și susținerea tuturor domeniilor de activitate umană. 

Robotizarea

Utilizarea roboților industriali devine pe zi ce trece o practică, la nivel global. În 2013, de exemplu, existau aproximativ 1,2 milioane de roboți care puteau executa munci, pe care, până a fi preluate de roboți, erau făcute exclusiv de oameni. Numărul lor a ajuns la 1,5 milioane în 2014 și la 1,9 milioane în 2017. În 2020 „munceau” peste 2,3 milioane de roboți, mai ales în fabricile constructoare de mașini și de tehnică smart. Cei mai mulți roboți sunt în Japonia și în America de Nord și China. La mică distanță se află Coreea de Sud și Germania, care este cea mai robotizată țară din Europa. 

Deși sunt destule voci care spun că roboții vor produce dificultăți oamenilor, ducând la reducerea numărului locurilor de muncă, cu toate efectele colaterale care urmează, în realitate oamenii rămân esențiali. O dovadă în acest sens este cea mai mare companie de vânzări online din lume, care folosește cel mai mare număr de roboți în depozitele sale, angajează în permanență oameni ca urmare a dezvoltării activității. 

Și mai trebuie spus ceva. Utilizarea roboților este eficientă, dar costurile pentru crearea, întreținerea și utilizarea acestora sunt, încă, extrem de ridicate și, foarte probabil, vor rămâne așa, multă vreme de acum înainte. 

Protecția mediului

Niciodată ca până acum, omenirea nu a acordat mai multă atenție mediului. Deși, spun pesimiștii, ar putea fi puțin prea târziu, tehnologia are un rol esențial, inclusiv în acest domeniu. 

Primul element care merită remarcat este impactul extrem de puternic pe care îl are comunicarea despre acest subiect. Documentarele, reportajele, realitatea prezentată în jurnalele de știri și la buletinele meto, pe care oricine le poate vedea la televizor, pe rețelele de streaming, accesibile generațiilor noi de TV smart, dovedesc efectele activității omului asupra mediului și cheamă la acțiune. 

De cealaltă parte, tehnologia poate susține orice acțiune care contribuie la protejarea și regenerarea mediului, de la monitorizare, la evaluare. În plus, aceeași tehnologie avansată este cea care oferă soluții pentru consumul sustenabil, pentru identificarea unor variante alternative de energie și buna gestionare a resurselor. 

Viitorul tehnologiei

Antropologi și sociologi, ingineri și economiști susțin, cu argumente specifice domeniilor lor de activitate că tehnologia este, în prezent, motorul principal al umanității. Tocmai din această cauză apare din ce în ce mai frecvent întrebarea cât timp acest progres va continua în același ritm și dacă beneficiile vor fi, ca până acum, net superioare, dezavantajelor. 

O concluzie general acceptată este că omenirea are resurse de inteligență pentru a genera evoluție tehnologică, pentru încă multă vreme de acum înainte, iar unul dintre principalele motive pentru care se va întâmpla asta este faptul că există provocări și concurență. 

Se spune că omul nu ar fi ajuns pe Lună dacă competiția, la acel moment, dintre cele două mari superputeri nu ar fi fost atât de acută. Deși contextul este diferit, aceeași dorință de a marca o premieră este cea care împinge înainte lumea. Iar la baza acestui progres, real, eficient, util și accesibil, stă inteligența fabuloasă a omului.  

Sursa foto: Shutterstock.com