Manuscrisele lui Cioran   donate Academiei Române jpeg

Manuscrisele lui Cioran - donate Academiei Române

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 12 aprilie 2011

Omul de afaceri George Brăiloiu, care a cumpărat fondul de manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran scos la licitaţie joi, la Paris, a anunţat marţi, la Academia Română, că va dona aceste bunuri Bibliotecii Academiei.

George Brăiloiu a făcut această declaraţie în conferinţa de presă organizată marţi la Clubul Academicienilor, de la sediul Academiei Române.

Omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat prin compania sa, KDF Energy, întregul fond cu 123 de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate joi la Paris de casa Binoche şi Giquello, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte-406.000 euro, fără taxe, adică în total-507.500 de euro.

Ulterior, Brăiloiu a declarat în presă că va dona acest fond statului român, urmând să decidă cărei instituţii româneşti anume, după ce se va consulta cu persoane avizate. Printre instituţiile vizate, Brăiloiu a menţionat Academia Română şi Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti.

Eugen Simion a declarat luni că, indiferent care va fi instituţia care va beneficia de donaţie, George Brăiloiu va primi o înaltă distincţie din partea Academiei Române pentru că donează manuscrisele statului român.

Printre obiectele scoase la licitaţie la hotelul Drouot Richelieu din Paris, joi, s-au numărat caiete manuscrise-"Tragicul cotidian", Adolescenta, Jansenismul, "Pamflet şi pamfletar", "Consideraţiuni asupra problemei cunoştinţei la Kant", "Banalitate şi transfigurare", "Cartea amăgirilor", "Lacrimi şi sfinţi", "Schimbarea la faţă a României"-, numeroase cărţi poştale şi scrisori adresate părinţilor şi altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat aşezat, semnată pe verso, diploma de bacalaureat, datată 5 octombrie 1928, diploma de licenţă în filosofie şi litere, datată 23 iunie 1932, un carnet de student emis în Germania pentru anul şcolar 1933-1934, cu fotografie şi semnătură, mai multe cărţi de identitate emise de autorităţile germane, un paşaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un carnet de student emis în Franţa, abonamente de tren, fişe de lectură, un permis pentru bibliotecă şi multe altele.

Potrivit casei Binoche şi Giquello, care a organizat licitaţia de la Paris, dintre cele 123 de loturi din ansamblul Emil Cioran, cele care au atins cele mai mari sume în timpul licitaţiei au fost:diploma de licenţă (lot 169)-17.000 de euro, un carnet de note (lotul 118)-16.000 de euro, manuscrisul "Cartea amăgirilor"-13.000 de euro, manuscrisul "Îndreptar Pătimaş"-12.100 de euro, paşaportul (lotul 172)-11.000 de euro, carnetul de student (lotul 173)-11.000 de euro-şi manuscrisul "Consideraţiuni asupra problemii cunoştinţei la Kant"-10.200 de euro.