Leviathanul zguduie Rusia jpeg

Leviathanul zguduie Rusia

📁 Recomandări de film
Autor: Adevărul Moldova
🗓️ 21 ianuarie 2015

Filmul regizorului rus Andrei Zvianghinţev, „Leviathan“, nominalizat recent pentru premiile Oscar 2015 din Statele Unite ca cel mai bun film străin, a declanşat un val de păreri contradictorii în patria sa, conform agenţiei TASS. Leviathan a câştigat deja Globul de Aur şi va fi lansat în Rusia în luna februarie. Până la lansarea oficială a filmului controversele au început să bântuie mass-media din Federaţia Rusă. 

Filmul, o interpretare modernă a poveştii biblice ”Cartea lui Iov”, se desfăşoară pe o peninsulă de la Marea Barents şi spune povestea unui om care luptă împotriva primarului corupt din localitatea sa. Unii ruşi au vizionat deja filmul piratat, dar cei mai mulţi oameni s-au alăturat discuţiei despre acest film fără a-l vedea şi opiniile asupra acestui film sunt extrem de diverse. Unii îl compară pe Zviaghinţev cu proeminentul regizor sovietic, Andrei Tarkovski şi laudă acest film, în timp ce alţii i-au dat calificativul de oportunist şi îl acuză de ponegrirea Rusiei.

Ură şi interdicţie

Leviathan, care critică din plin realitatea din Rusia, a fost apreciat de unii că ar conţine o mare doză de ură faţă de poporul rus, în timp ce în alţii a trezit sentimente de patriotism. Potrivit unor relatări din mass-media rusă, autorităţile din regiunea Murmansk, unde a fost filmat Leviathan, au decis să interzică filmul, care după părerea lor înfăţişează această regiune într-o lumină negativă. Cu toate acestea, oficialii regiunii Murmansk au negat orice interdicţie oficială.

Critici ortodoxe

Un număr de experţi au bombardat acest film doar cu critici.”Asociaţia Experţilor Ortodocşi” a cerut o interdicţie, care constă în eliminarea acestui film din cursa pentru Oscar. Fondatorul asociaţiei, Kirill Frolov, a criticat filmul considerându-l "o calomnie împotriva bisericii şi statului rus". Serghei Markov, un membru al Camerei Civice ruse, a declarat că filmul Leviathan a fost turnat în urma "unui ordin politic anti-rus cu un accent anti-ortodox puternic". Pe de altă parte, cotidianul Izvestia l-a citat pe preşedintele Uniunii Cetăţenilor Ortodocşi care afirmă că ”Leviathan” este un film bine cotat care a adus Federaţiei Ruse numeroase premii internaţionale, pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident

Citeste mai mult:adev.ro/niihov